b365.ro: Taxa pentru centrala de apartament este impusa de Uniunea Europeana
Prim- ministrul a anuntat ca din 2016, cei care au centrale termice de apartament vor fi obligati sa plateasca o taxa pe poluare. Noua taxa este impusa de Uniunea Europeana, mai spune Victor Ponta, iar Romania a amanat cat a putut introducerea ei. Acum un an s-a inaintat ideea ca proprietarii de centrale de apartament sa plateasca 30 de lei pentru fiecare gigacalorie produsa de centralele proprii.
In acest timp, reprezentantii asociatiilor de proprietari anunta ca in unele tari din Uniunea Europeana se acorda subventii pentru montarea de centrale de apartamente performante si numai cele invechite sunt taxate. Ministrul mediului, Attila Korodi, spune ca la aceasta ora se poarta negocieri cu Comisia Europeana pentru stabilirea modalitatii de aplicare a acestei noi taxe.
Anuntul premierului vine in vreme ce producatorii de caldura si apa calda vorbesc de cresterea preturilor in sistemul centralizat, cu cel putin 10 procente. Chiar viceprimarul Bucurestiului, Marcel Nicolaescu, sustine ca solutia optima pentru vremea rece ar fi ramanerea in sistemul centralizat. Viceprimarul spune ca in acest fel lumea ar fi mai castigata pentru ca in viitor ar creste pretul la gazele naturale, informeaza rfi.ro.