CAPITAL: De ce nu ies romanii in strada ca sa-l apere pe Dan Voiculescu. 5 August 2014 este finalul unei epoci (Autor: Dan Andronic)

N-am urmarit procesul lui Dan Voiculescu in mod special, dupa cum nu m-am uitat la emisiunile lui Mircea Badea si Mihai Gadea de la Antena 3 dedicate Varanului. Am citit de fiecare data comentariile pe marginea lor, pentru ca mi s-au parut mai interesante decat continutul efectiv. Ca si mine cred ca au procedat sute de mii de oameni, care nu sunt atat de implicati in urmarirea evenimentelor politice. Astazi, cel putin unul din din ele va lua sfarsit. Si pentru ca traim intr-o democratie, nu va fi inchisa Antena 3, ci se va finaliza procesul ICA, dosarul in care este implicat Dan Voiculescu. Sau cel putin asa arata lucrurile la aceasta ora.
In esenta este vorba de privatizarea frauduloasa a unui institut de cercetari alimentare de pe vremea lui Ceausescu care avea in proprietate peste 3,6 de ha intr-o zona extrem de scumpa din Bucuresti, cumparat de la Stat cu fabuloasa suma de 105.000 de dolari. Sau cel putin asa sustin procurorii.

Dan Voiculescu spune ca este vorba de un proces politic care are drept scop torturarea si incarcerarea ultimului om politic adversar al regimului Basescu. Rog sa-mi fie iertate aproximarile, dar cred ca am pierde mult prea mult spatiu cu descrierea conflictului juridic, iar sursele deschise sunt accesibile oricui vrea sa citeasca mai mult.
Dan Voiculescu este cel mai cunoscut reprezentant al valului de oameni de afaceri aparuti din negura Revolutiei si dosarele fostei Securitati care a crezut ca poate controla Statul la nesfarsit. Spun la nesfarsit pentru ca o buna parte din timp lucrurile s-au petrecut cum au vrut ei, ceea ce i-a indreptatit sa creada ca reteta functioneaza. Combinatia ametitoare dintre politica, mass-media si afaceri a intrunit in Dan Voiculescu cel mai puternic exemplu, el fiind sursa de inspiratie pentru oameni din categoria Dinu Patriciu sau Sorin Ovidiu Vintu (eu considerandu-I doua categorii diferite). Numai ca nici unul nu a reusit sa adune toate trei elementele, asa cum a facut-o Dan Voiculescu.
Patriciu a avut un munte de bani dintr-o privatizare "norocoasa", a investit in mass-media peste 100 de milioane de euro, a controlat destinele PNL o perioada, dar a sfarsit obosit, epuizat si intr-un semi-faliment, cu cateva procese pe rol. SOV a controlat mass-media, sursele de bani si politicieni cu o abilitate cum n-a facut-o nimeni in Romania, fiind beneficiarul unei relatii de exceptie cu serviciile de informatii, extrem de sensibile la nevoile sale. A ajuns in puscarie, urmarit de un val de dosare. Si exemplele pot continua cu lideri sindicali, oameni politici, oameni de afaceri.
Pe toti i-a unit iluzia propriei puteri. Au crezut ca daca au trait timpuri in care puneau mana pe telefon si convocau ministri (numiti tot de ei) pentru indicatii, sau erau in anturajul SRI sau SIE, fiind beneficiari nelegali de informatii, au capacitatea de a transforma totul ca intr-un basm. Modelul rusesc, daca se poate. Au crezut ca sunt temuti de popor, dar iubiti de oamenii din Organizatie.
Intrarea Romaniei in NATO si Uniunea Europeana, dar si evolutia normala a societatii romanesti i-a "condamnat" mult mai rapid decat au facut-o instantele de judecata. Schimbarea s-a produs pe nesimtite. Aici a pierdut Dan Voiculescu contactul cu realitatea inconjuratoare. Instrumentele de putere, bani, mass-media, partide aflate in posesia sa au functionat in continuare, numai ca drumul pe care mergea a devenit pe zi ce trece mai ingust, fara sa-i lase posibilitatea de intoarcere. N-a mai putut intoarce armele, asa cum a facut-o de nenumarate ori, in speranta ca va mai castiga timp.
Intelegand dupa prima condamnare de cinci ani ca a pierdut batalia cu Timpul si cu Justitia, Dan Voiculescu a declansat batalia cu Istoria. Ultima resursa ramasa in imaginarul sau a fost Recursul la Popor. Poporul ar trebui sa inteleaga ca el nu este vinovat, ca este victima unui proces politic pus la cale de adversarul sau de moarte, Traian Basescu. Ca probele in dosar sunt fabricate, ca avem de-a face cu un proces mult prea rapid (care totusi dureaza de sase ani), plus tot felul de alte argumente. Numai ca Poporul nu este sensibil la lacrimile Varanului, chiar daca se uita seara de seara la emisiunile lui Mihai Gadea. In numar mare, din ce in ce mai mare.
De ce? Explicatia este simpla, dar greu de digerat de catre Dan Voiculescu: Poporul nu crede ca este nevinovat. Iar peste aceasta concluzie nici macar nu mai trebuie adaugate alte explicatii. Pentru ca explicatia finala se afla in fata sa. Singurii care-l intampina in fiecare dimineata sunt 10-20 de reporteri. Atat.
Oricate demonstratii la tabla va face Dan Voiculescu, ele nu se vor transforma in demonstratii in strada. Asa va constata ca a pierdut si batalia cu Istoria.