ampress.ro: Fufe, craci, bulane, rating (Autor: Lucian Avramescu)
Ruleaza, in televizor, filmul Dan Voiculescu. Tot ruleaza. O televiziune il prezinta drept criminal. O alta, erou. De zece ani ruleaza, zi-noapte, filmul Traian Basescu, uneori cu reflexe indiene, de Raj Kapoor. Sunt scenele in care duios, de dupa perdele politice, se infatiseaza Elena Udrea. Intre cei doi, Basescu si Voiculescu, se poarta o crunta batalie politica. In rest, vorba unui prieten, fufe, craci, bulane, rating.
Ieri am vazut-o iar pe tiganca Eugenia. Are aproape 80 de ani si creste sase nepoti, ultimul de doi ani, desertati de fiica-sa care traieste in cort pe maidanele Italiei si Frantei, mereu in cautare de ceva. Ceva, ceva gaseste fiindca se intoarce mereu bortoasa, naste in viteza si demareaza iar spre orizonturile lumii. Floarea plimba trei galeti de plastic pe care incearca sa le vanda. Cerseste sub acoperire. I-am dat zece lei. Maine se opreste iar la poarta. Sta, priveste cand in pamant, cand spre acoperisul centenarei mele case. Isi hraneste nepotii care se prezinta durdulii, goi si pictati cu materia santurilor in care se joaca.
Ma intorc la masa mea de scris. In treacat vad televizorul. Si el ma vede pe mine. Sta, in general, pe stiri. Aceeasi stire devine opusul ei in functie de canal. Azi, ca si ieri, ruleaza Dan Voiculescu. Pe celelalte canale - fufe, craci, bulane, rating.
Am fost in curtea si in casa unui om care se stinge incet, pazit de fiica sa venita de la oras. Are ochii aposi. Sub ei sta pitita o tristete fara margini. A muncit, a facut copii, a facut razboiul, n-a murit de glont. Are o pensie de doi lei. Copiii lui au copii si probleme. Batranul, este evident dupa nervozitatea celor din curte, ii incomodeaza. O nora se vaita tare ca nu-l mai ia Dumnezeu odata sa-l scape de chinuri. S-o scape pe ea de chinul de a-i aduce unicul consum zilnic al batranului, o cana cu apa. Cere prea mult!
Intamplari marunte, personaje fara semnificatie, viata de doi lei. Cum sa se uite televizorul la ea? Televizorul are si el de platit impozite la stat. Daca nu face rating, n-are publicitate. De unde isi va plati el, televizorul, salariile redactorilor care asuda sa gaseasca, dupa profil, un traianbasescu sau un danvoiculescu sau un victorponta, mereu dispusi sa spuna ceva care sa salte audienta sau, la alte canale, sa descopere fufe , craci, bulane, rating?
Cum se vede Romania din televizor? Pai se vede doar ceea ce spusei mai sus. In rest nimic sau mai nimic despre veteranul de razboi care moare pe o saltea care pute a urina sau despre cei sase copii care aleaga in praful drumului, cu o mama decedata sezonier, pana cand le va deserta la poarta un nou fratior, murdari si grasi ca niste catei hraniti de mila intamplatoare a satului. Satul Romania nu pare locuit de multi oameni. El e locuit de Victor Ponta, de Traian Basescu, de Dan Voiculescu, fiecare dusman al celuilalt, pana la eventuale impacari, inclestati intr-o lupta care pare ca nu ne priveste. Pe jos, musuroiul de furnici fara nume, cu tragedii care nu merita stiute, nesemnificative in sangeroasa lor extensie. Ca o glazura, peste toate acestea, fufe, craci, bulane, rating.