bancherul.ro : Dobanzile la depozitele in lei au scazut la 3,25% pentru populatie si 2% pentru firme. Mugur Isarescu: Mi se pare periculos sa descurajam economisirea
Bancile au scazut dobanzile la depozitele pe termen de pana la un an ale populatiei la o medie de 3,25% in luna mai a acestui an, de la 3,34% in luna precedenta si aproape 4% la finalul anului trecut, arata datele statistice publicate in luna iulie 2014 de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Si dobanda la depozitele pe termen lung, de peste 2 ani, a scazut usor, de la 3,08% la 2,88%, in timp ce pentru economiile la termen de pana la 2 ani, dobanda a stagnat la 3,99%.
Bancile au diminuat si mai mult dobanzile pentru depozitele firmelor la termen de pana la 1 an: de la 2,38% in aprilie la doar 2,09% in mai. In cazul economiilor la termen de pana la 2 ani, dobanzile sunt si mai mici: doar 1%.
In urma cu un an, dobanda medie la depozitele populatiei era de 5%.
Chiar si la aceste niveluri reduse, dobanzile platite de banci acopera, in prezent, scaderea puterii de cumparare a leului cauzata de cresterea preturilor, rata inflatiei fiind sub 1%.
Inflatia este prognozata de BNR a urca insa pana la 3,3% la finalul acestui an, peste tinta bancii centrale, de 2,5%, dar in marja de eroare de un punct procentual.
Cu alte cuvinte, daca va tineti banii acasa, acestia s-ar putea devaloriza cu peste 3% intr-un an, pierdere recuperata insa daca va pastrati banii intr-un depozit bancar.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avertizat, in cadrul briefing-ului ocazionat de decizia bancii centrale de a mentine neschimbata rata de referinta, la 3,5%, ca descurajarea economisirii este periculoasa, chiar daca in acest moment traim o perioada de represiune financiara, cu dobanzi negative.
Isarescu a exprimat aceasta opinie in incercarea de a explica faptul ca BNR este prudenta in a reduce si mai mult dobanda de referinta, intrucat este posibil ca inflatia sa creasca din nou de anul viitor.
Iata ce a spus Mugur Isarescu: "Avem doua lucruri. Avem o traiectorie a inflatiei, sa spunem pana spre sfarsitul anului, care este aproape cu certitudine, sub cea de la inceputul anului, o reducere semnificativa. Cand spunem ca nu este consolidata aceasta tendinta, trebuie sa stiti ca noi lucram pe prognoze si perspectiva pe 2 ani. Dincolo de acest an, pentru anul urmator, tendintele nu sunt inca consolidate, deci nu avem inca certitudinea ca aceasta traiectorie a inflatiei este ireversibil mai joasa. Pot sa apara volatilitati, pentru ca la o buna parte din aceasta evolutie a preturilor volatile s-ar putea ca la anul sa avem o alta perspectiva. Atunci ne trebuie mult mai multe elemente ca sa spunem ca este consolidata traiectoria inflatiei, in scadere, si in baza ei luam o decizie de politica monetara."
BNR reconsidera dobanda de 3,5%
Totusi, Isarescu a precizat ca BNR analizeaza daca dobanda de referinta, in prezent de 3,5%, este bine pozitionata, in functie de evolutia inflatiei.
Isarescu: "Am fost mai nuantati decat a spune ca dobanda din prezent, de 3,5%, e bine pozitionata. Daca era asa, chiar formulam astfel. A fost bine pozitionata, dar suntem intr-un proces de considerare, sa vedem in ce masura traiectoria aceasta este una de durata."
"Mi se pare periculos sa descurajam economisirea si in Romania"
Mugur Isarescu a mai adus doua argumente in sprijinul ideii de a nu reduce dobanda de politica monetara: stabilitatea nivelului dobanzii, adica schimbarea acesteia cu o cat mai mica frecventa, precum si nevoia de a nu descuraja economisirea, necesara bancilor pentru a le asigura resursele pentru creditare.
Mugur Isarescu: "V-as mai aduce aminte o formulare. Noi am spus ca nu vrem sa ne jucam cu rata de politica monetara in sus si in jos. Deci cand luam o hotarare, suntem siguri ca nivelul la care ne vom situa ofera probabilitate minima, sa nu spun 0, de revenire. Mai este un lucru. Nu este formulata clar in comunicat, dar daca-l veti citi veti intelege ce va spun acum. Traim intr-o perioada in care in multe tari are loc o adevarata represiune financiara, sunt dobanzi real negative, deci cel care economiseste este intr-un fel penalizat. Personal, si am vazut ca majoritatea membrilor Consiliului de Administratie al BNR, ca sa nu spun toti, impartasesc acest punct de vedere, nu vad deloc necesar, ca sa nu spun ca mi se pare neeficient sau chiar periculos o alunecare in directia in care si noi, in Romania, sa descurajam economisirea. Si acesta este un punct de vedere foarte important in deciziile noastre viitoare, mai ales ca stim ca bancile, daca noi vom misca rata de politica monetara, primul lucru pe care-l vor face va fi sa reduca rata dobanzii la depozite, nu la credite."
"Preferam managementul lichiditatii scaderii dobanzii"
Isarescu a precizat ca BNR este in favoarea mentinerii dobanzilor de pe piata, adica cele la depozite si credite, mai degraba prin managementul lichiditatii decat prin scaderea sau cresterea ratei de referinta.
Isarescu: "Cu managementul lichiditatii, experienta ne-a aratat ca suntem mult mai eficienti in a incuraja bancile sa reduca dobanzile la creditare. Deci aici e vorba si de maniera in care dozam instrumentele, de aceea cuvantul dozaj nu este folosit intamplator, maniera in care dozam lucrul cu un instument sau altul. Mult mai eficient pentru asemenea perioade si asemenea situatii este managementul lichiditatii decat rata de politica monetara."