Senatoarea Gabriela Firea a sustinut o declaratie politica intitulata " Motiunea simpla a opozitiei, o minciuna cap-coada!" pe care o puteti citi in continuare.
Ca gest de normalitate, Opozitia ar putea ataca guvernul concentrandu-si tirul asupra eventualelor puncte slabe, evitand pe cat posibil ca acuzatiile pe care le lanseaza sa aiba un efect de bumerang.
Prin urmare, opozitia parlamentara a gasit de cuviinta sa atace guvernul pe tema fondurilor europene, pornind de la observatiile transmise, in procesul de negociere, de catre Comisia Europeana, in legatura cu propunerea de Acord de Parteneriat pentru perioada 2014-2020.
Daca n-ar fi trist, ar putea fi amuzant sa vezi cum au curajul sa vorbeasca despre absorbtia fondurilor europene cei care, timp de trei ani, cat s-au aflat la guvernare, au reusit fabuloasa "performanta" de a atinge valoarea de 7,6% grad de absorbtie. Esec dublat si de blocarea a nu mai putin de 3 programe operationale sectoriale.
Acesta este tabloul complet al fondurilor europene, la inceputul de mandat al primului guvern Victor Ponta. Ce a urmat, este deja cunoscut de toata lumea, dar ignorat cu rea credinta. La data de 30 decembrie 2013, rata sumelor rambursate Romaniei de catre Comisia Europeana era de 36%, de peste 4 ori mai mare, decat cea inregistrata la inceputul lunii mai 2012.
Romania a incasat 5,6 miliarde de euro din fondurile structurale si de coeziune, alocate in actuala perioada de programare, dintre care mai mult de jumatate, deci mai mult decat s-a incasat in toata perioada 2007-2012, s-a incasat in anul 2013! Ma intreb: isi merita, oare, salariile ministrii care au contribuit la aceasta situatie? Mai merita partidul din care faceau parte sa fie creditat cu voturi, de catre populatia mintita?
Se spune, in textul Motiunii simple ca, citez, "ne plangem cu totii de ani de zile ca absorbtia fondurilor europene este o durere nationala". Este doar un cliseu preluat din vremea fostelor guverne cand, intr-adevar, desi era anuntata ca prioritate de rang zero, atragerea banilor europeni nu reusea sa scoata Romania, de pe lista contributorilor neti, la bugetul Uniunii Europene.
Lucrurile s-au schimbat insa, stimati colegi, iar cifrele nu mint. Absorbtia fondurilor europene nu numai ca nu mai este o durere, dar a devenit un motiv de mandrie, o dovada de performanta si de buna guvernare.
I se cere, observ, demisia ministrului Teodorovici . I se reproseaza probabil faptul ca anul acesta vom avea aproape 4 miliarde de euro facturi, ceea ce inseamna ca, din nou, Romania nu va pierde niciun euro, din nou tara noastra va fi pe primul loc in Europa, la ceea ce inseamna rambursari de sume, catre un stat membru, asa cum a fost si anul trecut. Si anul viitor procentul la care noi ne vom duce, cu absorbtia, pe intreaga alocare financiara, pe actualul cadru, va fi de 80%!
I se reproseaza guvernului Ponta ca, citez, "nu stie sa scrie dupa dictarea Comisiei Europene". Intelegem reflexele fostilor guvernanti care au condus, trei ani de zile, doar scriind, de cele mai multe ori cu greseli, dupa dictarea celor de la FMI, de la Bruxelles, sau de la Cotroceni. Noi nu avem, insa, niciun motiv sa facem asta, iar Comisia Europeana nici nu incearca sa impuna ceva unui stat membru, ci doar stabileste obiective clare la nivel de Uniune, ce trebuie sa se regaseasca si la nivelul tuturor statelor membre.
Iar guvernul va avea grija sa-si respecte toate angajamentele, elaborandu-si propria politica, orientata in primul rand catre interesul cetatenilor Romaniei. Avand in vedere ca motiunea simpla este plina de neadevaruri, desi realitatea cifrelor este alta, inchei cu o caracterizare a unei astfel de situatii, facuta de Tudor Musatescu : Minciuna premeditata nu mai e o chestiune de fantezie sau de intamplare, ci una de caracter.