Senatorul Laurentiu Florian Coca a sustinut o declaratie politica intitulata "JOCUL DE-A MOTIUNEA" pe care o puteti citi in continuare.
Abia au trecut cateva zile de cand oficiali ai UE ne recomandau sa nu speculam politic Acordul de parteneriat si Strategia pentru absorbtia fondurilor europene 2014-2020 si iata ca senatorii opozitiei s-au si repezit, cu o motiune chiar pe tema incriminata.
Totusi, reprezentantii Guverului ar trebui sa le multumeasca semnatarilor motiunii pentru ca i-au fortat sa puna fata in fata incompetenta crasa a fostilor guvernanti, cu ridicolul procent de 7% fonduri europene accesate in 5 ani, cu programele blocate din cauza guvernelor Basescu-Boc-Ungureanu, prin comparatiie cu saltul exceptional de 35%, cu deblocarea si intrarea in faza operationala a tuturor programelor - tot atatea realizari intr-un an si jumatate ale Guvernul actual, sustinut de PSD. De altfel, oficiali ai UE au apreciat aceste succese spunand ca Romania si-a invatat lectia gestionarii acestor fonduri. Intr-o recenta interventie, purtatorul de cuvant al comisarului pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn ne spunea ca: "in Romania nu exista in acest moment nicio intrerupere, nu avem intreruperi sau suspendari de programe sau plati. Acesta este un lucru bun, nimic nu poate opri banii sa curga si, chiar daca au fost intreruperi in trecut, aceasta nu inseamna ca Romania a pierdut acei bani. In concluzie, nu exista intreruperi si nici suspendari ale programelor in aceasta perioada si aceasta arata ca sistemul functioneaza bine ("Ziarul Bursa, 20 .06/2014, dupa Agerpres).
Chiar de la prima pagina a textului motiunii ne dam seama ca semnatarii sai se bazeaza pe premise false, pe minciuni populiste. Ne scriu ca in motivarea motiunii au avut in vedere:
1. Intarzierea nepermisa a semnarii Acordului de parteneriat pentru 2014-2020. Nu este vorba de nici o intarziere. Niciunul din cele 28 de state nu a semnat pana in prezent un asfel de acord. Aceeasi doamna Shirin Wheeler, citata mai sus, aprecia recent ca nu exista nici un risc si ca "Acordul de parteneriat Romania-CE ar putea fi adoptat pana in septembrie". Atunci unde este intarzierea nepermisa. Nepermisa de cine? De domnii Hasoti, Oprea si Antonescu?! Sa fim seriosi, ce stiu acesti domni despre absorbtia fondurilor europene?
2. Mai vorbesc semnatarii motiunii despre Amatorismul in redactarea draft-urilor de Acord, respinse succesiv de Comisia Europeana. Din nou fals. Intre reprezentantii Guvernului si cei ai Comisiei a avut loc un intens schimb de idei, de observatii, pentru ca in final sa se ajunga la un document bine fundamentat, aplicabil si cu efecete benefice pentru dezvoltarea Romaniei. Sub acest aspect, personalitati care cunosc bine procedurile ne spun ca Romania sub guvernarea actuala se afla pe un drum bun in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene si apreciaza, citez, faptul ca anul 2014 va fi unul de varf in atragerea fondurilor europene.
3. In fine, cel de-al treilea considerent pentru motivarea motiunii ar fi chipurile lipsa de coordonare si incapacitatea ministrului responsabil de a prezenta o strategie coerenta a Romaniei pentru fondurile europene. Gasim in aceasta formulare demagogica tupeul unor veleitari care nu au stiut si nu au putut decat sa aduca 7% fonduri europene in 5 ani si sa atraga blocarea sau suspendarea tuturor programelor operationale. Cat priveste nepriceperea si demisia ministrului de resort, va intreb cui ati da dumneavoastra aceasta responsabilitate dintre cei care ati semnat motiunea? Va anunt ca avem cel mai bun ministru pentru fondurile europene si nu cred ca cineva in acest moment ar putea egala expertiza, capacitatea si performantele ministrului Teodorovici!
Noi nu ne jucam de-a demisia. Aceasta este specialitatea altora, pe care-i puteti cauta printre initiatorii acestei iresponsabile si utopice propuneri de demisie.