Senatoarea Gabriela Firea a sustinut o declaratie politica intitulata "Guvernul Ponta nu scrie dupa dictare!", pe care o puteti citi in continuare.
Intr-o tara normala, Opozitia ar ataca guvernul concentrandu-si tirul asupra eventualelor puncte slabe, evitand pe cat posibil ca acuzatiile pe care le lanseaza sa aiba un efect de bumerang. Dar asta se intampla intr-o tara normala, ceea ce Romania nu este. Inca. Romania este o tara originala.
Prin urmare, opozitia parlamentara, reprezentata de PNL si PDL, a gasit de cuviinta sa atace guvernul pe tema fondurilor europene, pornind de la observatiile transmise, in procesul de negociere, de catre Comisia Europeana in legatura cu propunerea de Acord de Parteneriat pentru perioada 2014-2020.
Daca n-ar fi trist, ar putea fi amuzant sa vezi cum au indrazneala sa vorbeasca despre absorbtia fondurilor europene cei care, timp de trei ani cat s-au aflat la guvernare au reusit fabuloasa performanta de a atinge valoarea de 8,53% grad de absorbtie, performanta dublata si de blocarea a nu mai putin de 3 programe operationale sectoriale.
Aceasta este tabloul complet al fondurilor europene la inceputul de mandat al primului guvern Victor Ponta. Ce a urmat este deja cunoscut de toata lumea, dar ignorat cu rea credinta de PNL si PDL. La data de 30 decembrie 2013, rata sumelor rambursate Romaniei de catre Comisia Europeana era de 33,47%, de 4 ori mai mare decat cea inregistrata la inceputul lunii mai 2012.
Romania a incasat 5,09 miliarde de euro din fondurile structurale si de coeziune alocate in actuala perioada de programare, dintre care mai mult de jumatate, deci mai mult decat s-a incasat in toata perioada 2007-2012, s-a incasat in anul 2013! Isi merita oare salariile ministrii care au contribuit la aceasta situatie?
Se spune in textul Motiunii depuse de PNL si PDL ca, citez, "ne plangem cu totii de ani de zile ca absorbtia fondurilor europene este o durere nationala", ceea ce nu este decat un cliseu preluat din vremea guvernelor Boc si Ungureanu, cand, intr-adevar, desi era anuntata ca prioritate de rang zero, atragerea banilor europeni nu reusea, sa scoata Romania de pe lista contributorilor neti la bugetul Uniunii Europene.
Lucrurile s-au schimbat insa, stimati colegi, iar cifrele nu mint. Absorbtia fondurilor europene nu numai ca nu mai este o durere, dar a devenit un motiv de mandrie, o dovada de performanta si de buna guvernare.
I se cere, vad, demisia ministrului Teodorovici. I se reproseaza probabil faptul ca anul acesta vom face mai mult de 3,5 miliarde de euro facturi, ceea ce inseamna ca, din nou, Romania nu va pierde niciun euro, din nou Romania va fi pe primul loc in Europa la ce inseamna rambursari de sume catre un stat membru, asa cum a fost si anul trecut si anul viitor, in 2015, procentul la care noi ne vom duce cu absorbtia pe intreaga alocare financiara pe actualul cadru va fi de 80%!
In fine, insusi textul Motiunii initiate de Opozitie este o sfidare la adresa bunului simt. I se reproseaza guvernului Ponta ca, citez, "nu stie sa scrie dupa dictarea Comisiei Europene". Intelegem reflexele celor de la PDL care au guvernat, trei ani de zile doar scriind, de cele mai multe ori cu greseli, dupa dictarea celor de la FMI, de la Bruxelles sau de la Cotroceni. Noi nu avem insa niciun motiv sa facem asta, iar Comisia Europeana nici nu incearca sa impuna ceva unui stat membru, ci doar stabileste obiective clare la nivel de Uniune, ce trebuie sa se regaseasca si la nivelul tuturor statelor. Iar guvernul va avea grija sa-si respecte toate angajamentele, elaborandu-si propria politica, orientata in primul rand catre interesul cetatenilor Romaniei.