Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut o declaratie politica intitulata "Atragerea fondurilor europene" , pe care o puteti citi in continuare.
Atragerea fondurilor europene este un subiect intens dezbatut de foarte multe persoane, in medii numeroase. Experiența pe care am dobandit-o in ultimii ani trebuie sa fie fructificata in perioada urmatoare pentru a demara proiecte de o calitate superioara. Dincolo de acest fapt insa, este nevoie de o mai mare coerența in coordonarea activitaților ce tin de atragerea si absorbția fondurilor europene.
Numerosi actori din domeniul acesta au adus in prim-plan problemele pe care le intampina. Astfel, s-au mentionat lipsa resurselor umane, a documentatiilor tehnice nu foarte corecte sau chiar incapacitatea de a asigura cash-flow-ul in timpul proiectelor. Numerosi beneficiari au o problema de cofinantare deoarece sectorul bancar nu-i ajuta foarte mult, institutiile publice au o problema de cash-flow.
Este nevoie de strategii locale, de studii de impact, stabilitate in sensul de echipa si motivare a resurselor umane. Legislatia este inca foarte stufoasa si nearmonizata cu statele partenere, iar ea trebuie simplificata optim.
Alte problemele intampinate de cei interesati in accesarea fondurilor europene sunt legate de durata excesiv de lunga a procesului de evaluare a propunerilor de proiecte, aplicarea neuniforma si discretionara a criteriilor de evaluare a propunerilor de proiecte, probleme multiple legate de prefinantare, nerespectarea termenului contractual pentru efectuarea rambursarii cheltuielilor, insuficienta numerica a resurselor umane din cadrul Autoritatilor de Management coroborata cu necunoasterea cadrului legislativ si oferirea de solutii uneori diametral opuse pentru aceeasi problema, durata excesiv de lunga pentru aprobarea Actelor Aditionale, calitatea deficitara a serviciului de tip helpdesk care ofera informatii eronate sau contradictorii.
Este destul de clar ca fondurile structurale nu pot fi absorbite la maxim cu actualul sistem. Beneficiarii din teritoriu sunt din ce in ce mai putin interesati de accesarea fondurilor structural si, din pacate, exista o tentativa de politizare a acestor proiecte. Pentru politica monetara, accesibilitatea la fonduri europene este o problema de interes national, de strategie nationala si impreuna trebuie sa rezolvam o noua constructie institutionala si legislativa de accesare a acestor fonduri.
Trebuie luate masuri de natura urgenta, pe termen scurt, care sa rezolve problema personalului nemotivat financiar, insuficienta numerica a personalului, plecarea profesionistilor din sistem si pe termen mediu.
Modelele polonez si ceh presupun amandoua descentralizarea la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale. Polonia a centralizat managementul fondurilor prin concentrarea Autoritatilor de Management, iar Republica Ceha examineaza optiunea recentralizarii unei parti a prerogativelor autoritatilor locale in aceasta materie.
Ca si concluzie pentru viitor, subliniez importanta asistentei tehnice din partea firmelor de consultanta de calitate si internationale, studii de fezabilitate pentru oportunitate, simplificarea procedurilor de lucru, cat si o comunicare mai buna intre actorii implicati.
Trebuie sa facem saltul necesar pentru imbunatațirea situației, prin trecerea de la rigiditate la flexibilitate, de la investitii la inovare, de la bani gratis la imprumuturi, de la dispersare la concentrare, de la o abordare reactiva la una proactiva, de la excesul de zel la reglementare, de la fuga de raspundere la asumarea riscului.
Dincolo de toate, trebuie sa intelegem ca problema absorbtiei fondurilor europene nu este problema Guvernului sau a vreunui Minister anume, ci este o problema a societatii noastre, iar datoria fiecaruia dintre noi este de a se implica in mod ferm si concret in soluționarea unor probleme din cele enumerate mai sus.