Senatorul Alexandru Cordos a sustinut o declaratie politica intitulata ,, Cresterea macroeconomica a Romaniei", pe care o puteti citi in continuare.
Indicatorul "CFA Romania de Incredere Macroeconomica" a atins un nou maxim istoric pentru luna aprilie 2014, ajungand la valoarea de 61,6 (fata de valoarea de 54,5 inregistrata in luna anterioara), arata sondajul periodic privind perceptia asupra evolutiei macroeconomice din Romania.
Va reamintesc faptul ca Indicatorul CFA Romania a fost lansat in luna mai 2011. Este un indicator prin care se doreste cuantificarea anticipatiilor analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.
Evolutia acestui indicator confirma ritmul cresterii economice al Romaniei. Masurile active aplicate in vederea recuperarii pierderii de potential economic din perioada crizei, a generat a doua cea mai puternica crestere economica din Uniunea Europeana inregistrata anul trecut, iar in primul trimestru a acestui an avem deja cea mai ridicata rata de crestere economica din UE.
Potrivit datelor Comisiei Nationale de Prognoza, in anul 2014 Romania continua sa aiba o evolutie macroeconomica pozitiva.
PIB a crescut in primele trei luni ale anului 2014, fata de aceeasi perioada a anului 2013, cu 3,8%.
Industria reprezinta unul din principalele motoare de crestere economica. In primele patru luni din 2014, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 12% fata de primele patru luni din 2013. Motivul a fost cresterea cererii externe pentru produsele romanesti, a punerii in aplicare a schemelor de ajutor de stat acordate industriei, a schemelor de sprijin al pretului la energie acordate marilor consumatori industriali, a impulsionarii cresterii absorbtiei de fonduri europene prin Programul de Crestere a Competitivitatii Economice POS CCE si nu in ultimul rand a demararii schemelor de minimis acordate IMM.
Se observa si efectul cresterii subventiilor primite de la UE precum si de la bugetul de stat prin excedentul la produsele agricole, obtinut pentru prima data dupa 20 de ani.
Un alt semnal al revenirii economiei si cresterea bunastarii cetatenilor este cresterea consumului. Cresterea salariului mediu brut cu 5,6% si a celui net cu 5,5%, a dus la cresterea cu 3,3% a puterii de cumparare , iar cresterea pensiei medii cu 5,2%, si a pensiei pentru agricultori cu 5,6% a generat o crestere a puteri de cumparare a pensiei cu 3%.
Mai mult, Romania nu mai consuma din economia altor tari. Exporturile au un ritm de crestere mai mare decat cel al datoriei externe pe termen scurt. In primele trei luni ale anului, tara noastra a exportat bunuri in valoare de 12,75 miliarde de euro, o crestere de 10,1% fata de anul trecut. cresterea cu 7,9% a cifrei de afaceri in comertul cu amanuntul, in primele 4 luni din 2014, fata de aceeasi perioada a anului trecut..
De asemenea, companiile de stat au inregistrat profituri de 350 de milioane de euro in 2013, Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica ocupand primele locuri in clasamentul profiturilor. Cele mai mari 20 de companii de stat au castigat anul trecut aproape 350 de milioane de euro, fata de pierderile de 85 de milioane de euro din 2012.
Aceasta se datoreaza si faptului ca Romania nu mai urmeaza modelul cresterii economice pe datorie. Fata de cresterea datoriei externe, in perioada 2009 - 2012, cu 26 miliarde euro, in ultimul an aceasta scazut cu 6 miliarde euro. Datorii mai mici inseamna resurse mai mari care vor fi alocate, in viitor, dezvoltarii infrastructurii, educatiei si sanatatii.
Consolidarea fiscala calitativa a dus la cresterea credibilitatii Romaniei in fata investitorilor externi. Investitiile straine directe in Romania, in primele 3 luni ale anului, sunt de 5,7 miliarde de euro, cu 1,2 miliarde de euro mai mult fata de aceeasi perioada a anului 2013.
O evolutie pozitiva a inregistrat si turismul, astfel in primele 4 luni ale anului 2014 datorita cresterii numarului de vizitatori straini in Romania fata de aceeasi perioada a anului 2013, ceea dus la cresterea cu 9,3% a volumului cifrei de afaceri in turism, in primele 3 luni ale anului.
Toate acestea au condus la cresterea numarului de noi locuri de munca in cei doi ani de Guvernare Ponta, efectivul salariatilor stabili din economie a crescut cu 120.000.
De asemenea se mentine tinta stabilita, de 1 milion de locuri de munca, in perioada 2012-2020, ceea ce inseamna o crestere medie de 125.000 de locuri de munca pe an.
Stimati colegi senatori, nu trebuie sa uitam insa un lucru si anume faptul ca inca suntem in perioada de revenire in urma crizei economice, piata muncii reactioneaza cu un decalaj de pana la doi ani.
Masurile active de crestere a ocuparii, facilitatile acordate pentru angajarea tinerilor si a celor de peste 45 de ani, reducerea CAS si scutirea de impozit pe profitul reinvestit vor stimula cresterea ocuparii in viitor si o dezvoltare durabila.