AmosNews: Chinezii vor sa cumpere Oltchim si vor sa faca autostrada Craiova-Pitesti
Chinezii sunt interesati de modernizarea si extinderea capacitatilor de productie la termocentrala Rovinari, dezvoltarea Unitatilor 3 si 4 de la Centrala Nucleara Cernavoda, privatizarea combinatului petrochimic Oltchim, realizarea centralei hidroelectrice cu acumulare prin pompaj de la Tarnita - Lapustesti, realizarea tronsonului de autostrada Craiova - Pitesti, constructia tronsonului feroviar de mare viteza Bucuresti - Constanta, anunta un comunicat al ministerului Economiei.
Ministrul Economiei, Constantin Nita, s-a intalnit sambata cu ministrul Comertului din R.P. Chineza, Gao Hucheng.
Intrevederea a avut loc in cadrul vizitei oficiale efectuate de Ministrul Constantin Nita la Ningbo, in perioada 6-9 iunie, cu ocazia Conferinței ministeriale a miniștrilor economiei și comerțului din China și țarile Europei Centrale și de Est.
Agenda discutiilor a inclus:
• cooperarea Romaniei cu Republica Populara Chineza, atat in plan bilateral cat si in contextul mai larg al apartenentei tarii noastre la zona Europei Centrale de Est si la Uniunea Europeana;
• dezvoltarea de parcuri industriale;
• accesul pe piata chineza a produselor romanesti, in special a celor de origine animala;
• proiectele de investitii pentru care companiile chineze si-au exprimat interesul - modernizarea si extinderea capacitatilor de productie la termocentrala Rovinari, dezvoltarea Unitatilor 3 si 4 de la Centrala Nucleara Cernavoda, privatizarea combinatului petrochimic Oltchim, realizarea centralei hidroelectrice cu acumulare prin pompaj de la Tarnita - Lapustesti, realizarea tronsonului de autostrada Craiova - Pitesti, constructia tronsonului feroviar de mare viteza Bucuresti - Constanta.
,,Este esential sa continuam si sa mentinem la un nivel ridicat dialogul bilateral dintre Romania si China, dialog care a fost marcat de doua evenimente importante anul trecut -intalnirile la nivelul sefilor de guvern roman si chinez de la Beijing (iulie 2013) si Bucuresti (noiembrie 2013). Aniversam 65 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Romania si China, respectiv 10 ani de la semnarea parteneriatului strategic amplu de cooperare dintre Romania si R. P. Chineza. Toate aceste elemente sunt reflectate de nivelul schimburilor comerciale bilaterale care au totalizat 3,28 miliarde USD in anul 2013. In primele trei luni ale acestui an, schimburile comerciale au fost de 931 milioane USD, in crestere cu 23,5% fata de perioada similara a anului precedent. Cu siguranta exista inca potential de crestere, iar produsele companiilor romanesti isi pot gasi locul pe aceasta piata ofertanta a Chinei", a declarat Constantin Nita, Ministrul Economiei.
In ceea ce priveste dezvoltarea parcurilor industriale, cele doua parti au agreat asupra necesitatii identificarii celei mai bune solutii din punct de vedere al domeniilor si locatiilor care pot fi integrate in proiect. In acest sens, o delegatie de experti chinezi urmeaza sa efectueze o vizita de documentare in Romania.
,,Potentialul de investitii al companiilor chineze este extrem de important, mai ales in contextul globalizarii. Bunele relatii politice confirmate in ultimii doi ani pot fi valorificate la nivelul schimburilor comerciale si dezvoltarii de proiecte majore de infrastructura. Romania are proiecte in domenii cheie - energie, transport, IT, agricultura. Prin dezvoltarea acestora vom avea efecte pozitive la nivel economic si social - revigorarea industriei, crearea de noi locuri de munca. Statul chinez a alocat o linie de credit de 10 miliarde USD pentru realizarea de proiecte in tarile Europei Centrale si de Est, iar proiectele Romaniei sunt viabile si pot obtine finantarea necesara implementarii", a adaugat Constantin Nita.