• In perioada 1 mai 2012 - 5 mai 2014, Romania a solicitat rambursarea a peste 5,05 miliarde de euro si a incasat o suma de peste 5,07 miliarde de euro din fondurile structurale si de coeziune.
• Astfel, suma totala solicitata Comisiei Europene pentru a fi returnata tarii noastre era de peste 6,68 miliarde de euro la data de 5 mai a.c., rata de absorbtie curenta fiind de aproape 35%. In acelasi timp, valoarea fondurilor rambursate Romaniei pana la data mentionata se ridica la peste 6,5 milairde de euro, rata rambursarilor fiind de aproximativ 34%.
• Proiectul nostru pentru acest an este gandit astfel: in prima parte a anului ne concentram pe reforma si eficientizarea sistemului dupa preluarea celor doua AM-uri (POS DRU si POS CCE), plus semnare de contracte, pentru ca de plati si de ridicarea nivelului ratei de absorbtie sa ne ocupam asiduu in cea de a doua parte a lui 2014.
• Asadar, pana la finele acestui an vom avea o rata de peste 50% iar in 2015 de 80% indiferent de acuzele pe care le lanseaza acum tocmai cei care au distrus sistemul atragerii fondurilor europene in decursul unei intregi guvernari.
• Faptul ca Romania a atras peste 5 miliarde de euro din fondurile europene de la instalarea actualului Guvern (mai 2012) si pana in prezent a facut ca suma incasata de tara noastra in aceasta perioada sa fie de 4,5 ori mai mare decat cea atrasa in toti anii anteriori: 2007, 2008, 2009, 2010 si 2011. Actualul Guvern a demonstrat ca are capacitatea de a inregistra rezultate exceptionale in utilizarea fondurilor europene si puterea de a repara greselile extrem de grave facute de guvernele anterioare.
• Va reamintesc, in perioada 1 ianuarie 2007- 1 mai 2012, Romania a primit doar 1,4 miliarde de euro din fondurile europene. Din acest motiv, economia romaneasca nu a primit finantari de care avea nevoie ca de aer, mii de IMM-uri au dat faliment si, astfel, am ajuns ca in prezent sa avem doar 20 de IMM-uri la o mie de locuitori, numar de trei ori mai mic decat media inregistrata la nivelul UE.
• Mai mult decat atat, nu au fost create locuri de munca iar viata romanilor nu a fost imbunatatita cu nimic in acea perioada, din cauza proastei gestionari a intregului sistem al fondurilor europene, Romania avand blocate cele mai importante cinci programe operationale, adica 98% din fondurile alocate.
• Actuala guvernare a luat toate masurile necesare pentru deblocarea tuturor programelor, a simplificat si eficientizat sistemul de implementare si a accelerat puternic absorbtia fondurilor europene. In pofida rezultatelor exceptionale, mai avem multe de facut pentru a repara greselile trecutului.
• Romania merita sa fie pe primul loc iar munca pe care o depunem merge in aceasta directie, motiv pentru care Comisia Europeana a reinceput efectuarea platilor catre Romania dupa ce actualul guvern a inregistrat performante, iar tara noastra este acum vazuta ca un partener serios.