Senatorul Alexandru Cordos a sustinut o DECLARATIE POLITICA, intitulata "Reindustrializarea Romaniei in context european", pe care o puteti citi in continuare.

La nivel european este recunoscut faptul ca economia Europei nu va putea prospera fara o baza industriala puternica. Comisia Europeana a anuntat faptul ca se doreste reluarea industrializarii europene pe patru mari piloni: investitii in inovatie, conditii mai bune pe piata, acces la capital,si crearea de abilitati/indemanari.
Politica industriala, inclusa in strategia de la Lisabona si in initiativa Europa 2020, stabileste si directiile de actiune prioritare si anume, tehnologiile "curate" de productie, constructiile sustenabile, vehicule curate si eficiente si investitii inteligente in energie.
Si in alte declaratii anterioare avand ca subiect industria romaneasca am sustinut necesitatea reluarii dezvoltarii industriale a Romaniei pe o structura mai competitiva, bazata pe tehnologie si mai putin energofaga. Inceputul anului 2014 a transmis semnalele pozitive din industrie ceea ce duce la concluzia ca si in acest an putem sa ne asteptam la o crestere economica semnificativa. Mai mult, Romania continua sa exporte din ce in ce mai mult iar investitiile straine directe au totalizat in primele doua luni ale anului 282 milioane euro, cu 35,6% mai mult, comparativ cu perioada similara a anului 2013.
Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica in primele doua luni din acest an, productia industriala s-a majorat cu 9,4% comparativ cu cea din perioada similara a anului trecut, ca urmare a cresterilor inregistrate in industria prelucratoare (cu 10,7%) si in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (cu 3,9%).
Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de folosinta indelungata (cu 10,4%), in industria bunurilor de capital (cu 6%) si in industria bunurilor intermediare (cu 2,8%).
Anul trecut Guvernul a acordat 215 milioane euro ajutoare de stat pentru industrie iar anul acesta 120 milioane euro vor fi acordate ca ajutoare pentru consolidarea productiei industriale. A fost deblocat Programul Cresterea Competitivitatii Economice, un instrument util in finantarea dezvoltarii sectorului industrial competitiv.
In prezent Romania are 15 poli de dezvoltare urbana, 8 poli de crestere, 50 de parcuri industriale si tehnologice, 40 poli de competitivitate si clustere in IT si comunicatii, auto, electronica, energie regenerabila, textile, electrotehnica, turism, industrie alimentara, mobila, aviatie, industrii creative, sisteme de automatizari.
Stimati colegi senatori, desi directiile de actiune si informatiile economice confirma faptul ca Romania se aliniaza la trendul european in ceea ce priveste reindustrializarea, mai avem multe de facut. Va trebui elaborata o Strategie de Reindustrializarea a Romaniei care sa fie inclusa in Planul National de Investitii Strategice si Creare de Locuri de Munca. De asemenea va trebui sa sustinem crearea Consiliului de Programare Economica Orientativa, un element esential in operationalizarea strategiei nationale de reindustrializare, avand ca model tarile dezvoltate. Acesta va intocmi o strategie de dezvoltare sectoriala, pe baza analizelor efectuate de institutele de cercetare din domeniu, cu privire la avantajele competitive de care dispune economia romaneasca.
Romania poate deveni "hub tehnologic si industrial" in regiune pana in 2016 daca prin parghiile de care dispune, guvernul va antrena agentii economici privati, prin parteneriatul public-privat sa participe la acest nou model de dezvoltare si va continua investitiile care vor antrena economia.
De asemenea trebuie acordate garantii de stat si facilitati fiscale pentru investitii in infrastructura, cercetare dezvoltare, capital uman, energie regenerabila, IT, agricultura ecologica si alte domenii de varf.