Senatorul Florin Constantinescu a sustinut o DECLARATIE POLITICA intitulata "FMI a confirmat performanta Romaniei in domeniul economic", pe care o puteti citi in continuare.
Saptamana trecuta Consiliul Director al Fondului Monetar International (FMI) a aprobat prima si a doua evaluare a acordului preventiv incheiat anul trecut cu Romania, punand la dispozitia statului doua transe cumuland 436,3 milioane de euro (389,4 milioane DST).
David Lipton, directorul general adjunct al FMI, a declarat: "Romania face progrese in cadrul acordului preventiv. Cresterea economica a atins in 2013 cel mai ridicat nivel de dupa criza, deficitul de cont curent s-a redus semnificativ, iar inflatia a scazut la un minim istoric. Cu toate acestea, economia si sectorul financiar raman vulnerabile la socuri. Implementarea riguroasa a programului este esentiala pentru pastrarea stabilitatii macroeconomice in acest an electoral."
Reprezentantii FMI au precizat ca, printre prioritatile pentru 2014, trebuie amintite: imbunatatirea cheltuielilor de capital, colectarea mai buna a veniturilor si implementarea unui sistem de control al cheltuielilor. Exista nevoia unor actiuni suplimentare de reforma in sanatate si de protejare a familiilor sarace. Reformele structurale au progresat in sectorul energie si transporturi. De asemenea, reprezentantii FMI recomanda intarirea transmisiei politicii monetare. Sistemul bancar ramane bine capitalizat, dar autoritatile trebuie sa accelereze rezolvarea problemei creditelor neperformante si sa supravegheze indeaproape riscurile legate de dezangajarea bancilor mama.
Cu alte cuvinte, odata cu aprobarea acordurilor cu Romania, FMI ne-a transmis un mesaj de incredere care confirma performanta economica a tarii noastre. Insa Romania mai are destul de multe lucruri pe care trebuie sa le faca in perioada urmatoare.
Cu permisiunea dumneavoastra, as readuce in discutie cateva date importante.
In 2013 am avut crestere economica de 3,5% si inflatie de 1%. In ceea ce priveste cresterea economica, am avut cele mai bune date din ultimii 5 ani. In ceea ce priveste inflatia, am avut cel mai mic procent de dupa 1989.
La inceputul anului 2014 cifrele ne arata ca suntem pe un drum corect: investitiile straine au crescut cu 8%, productia industriala a crescut cu mai mult de 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut, consumul a crescut cu 6% in ianuarie 2014, exporturile au crescut,de asemenea, cu 6%.
Premierul Victor Ponta afirma: "Economia romaneasca trebuie sa isi pastreze trendul ascendent, sa continue sa mearga cu respectarea tuturor tintelor macroeconomice pe care ni le-am asumat, sa creeze locuri de munca si sa asigure o stabilitate financiar-bugetara extrem de importanta pentru anii care urmeaza".
Este important sa ne pastram competitivitatea si sa sprijinim productia industriala si exporturile. De asemenea, trebuie continuat ritmul de absorbtie a fondurilor europene. In legatura cu preturile la energie: in baza legii adoptate de Parlament, Guvernul a aprobat hotararea de guvern privind cota de energie regenerabila care va fi subventionata in asa fel incat preturile la energie electrica sa continue sa scada atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru cei industriali. Pastrarea preturilor la energie in mod constant reprezinta in mod sigur un factor esential de competitivitate pentru Romania.
Mesajul de incredere transmis saptamana trecuta de FMI ne onoreaza. Insa, acest mesaj ne si responsabilizeaza mai mult. Romania trebuie sa creasca si sa se dezvolte din punct de vedere economic, pentru ca numai asa vom avea bunastare.