Senatorul Florin Constantinescu a sustinut o declaratie politica, intitulata "Trebuie sa sustinem revigorarea mediului de afaceri!", pe care o puteti citi in continuare.

Saptamana trecuta Oficiul National al Registrului Comertului a prezentat cateva date relevante privind numarul de societati intrate in insolventa, precum si numarul firmelor infiintate, in prima luna a anului 2014. Astfel, in luna ianuarie au intrat in insolventa 2.054 firme si au fost infiintate 8.515 firme.
Cele mai multe societati cu dificultati financiare sunt cele din domeniul comertului, 849 intrand in insolventa, fata de 798 in 2013, dar si cele din constructii - 279, comparativ cu 349 in ianuarie anul trecut si din industria prelucratoare - 253, in scadere de la 279.
La nivel national, in 29 de judete au fost inregistrate scaderi ale numarului de insolvente, cu procente de la 6% la 87%. Insa, in restul judetelor numarul insolventelor a crescut. Spre exemplu, in judetul Iasi s-au inregistrat 60 societati care au intrat in insolventa in luna ianuarie, fata de 37, cate s-au inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Cu un procent de peste 60%, judetul Iasi se claseaza pe pozitia 8 intr-un top al judetelor care au inregistrat cele mai multe insolvente in prima luna a acestui an.
Datele Oficiului National al Registrului Comertului mai arata ca, de la declansarea crizei, circa 130.000 de firme au ajuns in incapacitatea de a-si plati datoriile. Pentru aproximativ 110.000 dintre acestea a fost declarat deja falimentul. In ultimii cinci ani doar pentru 3.500 de firme au fost aprobate planuri de reorganizare.
In ceea ce priveste firmele inmatriculate in ianuarie, acestea sunt in domeniul comertului, respectiv circa 2.940, in scadere cu 10% fata de 2013. Un numar mare de inmatriculari de firme a fost consemnat si in domeniul activitatilor profesionale, stiintifice si tehnice (909) si constructiilor (710). Fata de luna ianuarie 2013 numarul de firme infiintate s-a redus cu 4,5%.
Desi numarul insolventelor din luna ianuarie a acestui an este mai mic decat aceeasi perioada a anului 2013 (2.054 firme in 2014, fata de 2.403 firme in 2013), consider ca avem nevoie de reglementari legislative mult mai clare pentru ca societatile comerciale sa nu mai ajunga in incapacitate de plata. Principala problema a companiilor este gradul de indatorare si restantele catre banci. Reprezentantii bancilor recunosc faptul ca in Romania se practica cele mai mari dobanzi din Europa la creditele pentru companii in moneda nationala.
Se intelege ca atat creditorul cat si debitorul intampina dificultati in acest cerc vicios. Companiile nu mai au lichiditati, dar nici nu pot accesa noi finantari din cauza creditelor neperformante. In consecinta, trebuie sa avem in vedere nu numai protectia creditorilor cat si acordarea unei sanse debitorilor, in sensul reorganizarii si revitalizarii afacerii. Consider ca noi trebuie sa sustinem revigorarea mediului de afaceri si sa fim atenti la ce se intampla atat in mediul de afaceri cat si in institutiile bancare pentru ca economia romaneasca sa continue trendul ascendent.