Senatorul Viorel Chiriac a sustinut o DECLARATIE POLITICA intitulata "Activitatea bancara centrala in Romania", pe care o puteti citi in continuare.

In 17 februarie 1866 la Bucuresti isi incepe efectiv activitatea ca banca de scont si de emisiune - Banca Romaniei , constituita prin transformarea filialei Bancii Imperiului Otoman din Bucuresti ( filiala care activa inca din 1861).
Constituirea Bancii Romaniei a fost posibila datorita unei concesii acordate de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza printr-un decret semnat de catre acesta in anul 1865 , iar inceperea activitatii a fost realizata pe baza capitalului anglo-francez (bancile: Morgan , respectiv Societe Generale) , in fapt acelasi capital care controla Banca Imperiului Otoman .
Primul presedinte al Consiliului de administratie al Bancii Romaniei a fost Ion Ghica.
Concesiunea acordata Bancii Romaniei era valabila pana in anul 1903 , dar din ratiuni economice si politice , dupa cucerirea Independentei de stat a Romaniei in 1877 , s-a hotarat crearea Bancii Nationale a Romaniei ca alternativa nationala centrala , care sa sprijine toate marile proiecte necesare dezvoltarii si modernizarii unui stat national , tanar si independent . Acest eveniment a avut loc in aprilie 1880 , iar Banca Nationala a Romaniei a devenit la acea data a 13-a banca centrala infiintata in lume.
Prin crearea Bancii Nationale a Romaniei , ca alternativa a Bancii Romaniei, rolul preponderent al capitalului financiar-bancar occidental a fost inlocuit de capitalul autohton , deoarece conducerea politica a determinat masura constituirii capitalului Bancii Nationale numai prin aport autohton , respectiv 20 milioane prin subscriptie publica si 10 milioane prin contributia statului .
Dupa retragerea privilegiului de emisiune , Banca Romaniei si-a continuat activitatea ca banca de scont sub denumirea de Bank of Roumania .
Asadar ziua de 17 februarie 1866 marcheaza inceputurile propriu-zise a activitatii bancare centrale in istoria Romaniei , conditie fundamentala a dezvoltarii social-economice si modernizarii statului romanesc .
Din ultima decada a sec.XX si pana in prezent , institutia si echipa Bancii Nationale, dar mai ales conducerea acesteia , una dintre cele mai valoroase si reputate din lume , au fost motorul dezvoltarii si reformei in Romania .
Aceasta aniversare este prilejul ce ne exprima deplina apreciere si incredere in acesta institutie fundamentala a statului romanesc si de a-i ura noi succese in prodigioasa activitate desfasurata in slujba Romaniei.