Bomba Vocii Rusiei: relatia Ioana Basescu-Gazprom, nasita de SRI si SIE (Autor : Bogdan Tiberiu Iacob)

In timp ce, la Bucuresti, presedintele Traian Basescu e acuzat ca e omul Gazprom, gratie activitatii notariale a fiicei sale, la Moscova el e perceput drept omul care a produs pagube uriase companiei rusesti de gaze, in special prin opozitia surda la constructia gazoductului SouthStream, dupa cum relateaza Vocea Rusiei. In plus, postul moscovit arunca o teorie-bomba, conform careia relatia Gazprom-Ioana Basescu e, de fapt, opera serviciilor secrete romanesti.
"Cei care au "impus" si "selectat" notarul au fost chiar serviciile de informatii din Romania care au obisnuinta sa "supravegheze" si "sa tina sub control" absolut toate tranzactiile realizate in Romania de catre companiile multinationale" relateaza azi Vocea Rusiei.
"Pentru servicii este foarte simplu sa impuna astfel de aranjamente, mai ales proprietarilor care aveau probleme cu fiscul, adica tuturor "benzinarilor". Traditia ca puterea de la Bucuresti sa ia un mic pesches de pe urma tuturor tranzactiilor mari (inclusiv dintre privati) este inradacinata inca de pe vremea guvernului Nastase. Trebuia NIS sa caute si sa impuna un notar propriu in Romania, mai ales daca "vanzatorii" i-ar fi spus ca trebuie lucrat numai cu notarul Basescu? Nu ar fi logic si nici nu ar fi reusit tranzactia pe care intentiona sa o faca.
Basescu a reusit o performanta formidabila si absolut incompatibila cu presupusul rol de "agent rusesc". A intarziat demararea constructiei SouthStream si i-a ridicat costurile de constructie cu milioane de euro din cauza necesitatii de a ocoli Romania. Din perspectiva intereselor Romaniei a fost o miscare absolut stupida, dar trebuie recunoscut faptul ca a creat un anumit disconfort pentru Gazprom care a fost nevoit sa negocieze o reducere substantiala la pret pentru Bulgaria si Serbia pentru a demara rapid constructia pe o ruta ocolitoare.
Daca Basescu este intr-adevar "agent de influenta" al Rusiei, atunci concluzia care se impune este ca CIA si NSA lucreaza degeaba, nefiind capabili sa-si dea seama de lucrurile care sunt "evidente" pentru Mihai Gadea" conchide, ironic, postul moscovit.

Sursa : Inpolitics