Senatorul Coca Lauretiu Florian a sustinut o declaratie politica intitulata: "Tinte false pentru retrimiterea Bugetului", pe care o puteti citi in continuare.

In acest an Guvernul Romaniei si-a facut datoria cum se cuvine si a trimis la timp Bugetul pentru 2014 la Parlament pentru a fi discutat si adoptat inainte de inceperea noului an. Parlamentul, la randul sau, a desfasurat cu operativitate procedurile parlamentare in asa fel incat Bugetul sa ajunga la promulgare cat mai repede. Acest lucru a fost posibil si pentru ca, asa cum spunea Premierul Victor Ponta, este un buget in care nu s-a taiat, ci s-a dat.
Referitor la datele bugetului as vrea sa ma refer doar la partea de cheltuieli. Si o fac de pe pozitia unui administrator gospodar, nu de pe aceea de specialist in constructia bugetara. Guvernul, asemenea unui gospodar responsabil, isi pune problema care sunt nevoile sale de cheltuieli in exercitiul bugetar care sta sa inceapa. Partea de cheltuieli, ratiunea si eficienta cheltuielilor este cheia oricarui buget.
In primul rand au prioritate nevoile de functionare ale statului si aceasta pe cat posibil mai performant. Din acest punct de vedere, bugetul pentru anul viitor are prevazute sumele necesare pentru buna fuctionare a organelor puterilor statului, a serviciilor publice care revin in raspunderea administratiei publice centrale si locale.
Astfel, sunt asigurate salariile celor care lucreaza la stat precum si nevoile de bunuri si servicii pentru institutiile publice. Aici s-a prevazut o crestere acolo unde s-au identificat verigile mai precare. Este cazul cresterii venitului minim, a salariilor cadrelor didactice debutante, a indemnizatiilor pentru medicii rezidenti si altele.
Apoi, orice gospodar isi prevede bani pentru plata datoriilor si aici am in vedere plata sumelor castigate prin sentinte judecatoresti pentru multe categorii de persoane, plata sumelor care decurg din prevederi legale, asa cum este cresterea pensiilor si chiar plata parti exigibile din imprumuturile pe care statul le-a facut in anii precedenti.
In fine, vine la rand nevoia de a imbunatati, de a eficientiza acele stari de lucruri care se impun ca prioritare Guvernului. In acest caz ma refer la finantarea investitiilor. Din acest punct de vedere exista un consens general ca Romania trebuie sa-si imbunatateasca infrastructura, mai ales, cea de transport. Pentru capitolul investitii bugetul pentru 2014 are prevazut 6% din cheltuielile totale. Cei mai multi bani de investitii sunt alocati constructiei de autostrazi.
Desigur, nevoile depasesc totdeauna posibilitatile financiare, dar Guvernul actual nu se poate angaja la chetuieli publice mai mari pentru ca trebuie sa mentinem un trend descrescator al deficitului.
Pe ansamblu, putem vorbi de un buget de crestere, echilibrat si prudent in partea de finantare.
Faptul ca nu il avem promulgat pana la sfarsitul anului 2013 cade in raspunderea Presedintelui Basescu. Dumnealui vrea sa abata atentia pe tinte false, de tipul cresterii cu 7 eurocenti a accizei la combustibil. Ori, cu toata aceasta crestere noi avem cea mai mica acciza la benzina si motorina dintre toate statele Uniunii Europene. Altele sunt motivele reale, dar, cu toata impotrivirea, tara va avea, pana la urma, bugetul pe care Guvernul l-a construit si pe care Parlamentul l-a votat.