Senatorul Florin Constantinescu a sustinut o declaratie politica intitulata: "Sa fim corecti in relatia cu Republica Moldova", pe care o puteti citi in continuare.

Saptamana trecuta, in timpul vizitei oficiale din Republica Moldova pe care am efectuat-o insotindu-l de domnul Presedinte al Senatului, domnul Crin Antonescu, am asistat la un eveniment de proportii. Prin decizia istorica a Curtii Constitutionale a Republicii Moldova s-a stabilit ca limba oficiala a tarii sa fie limba romana.
Dupa succesul de la Vilnius, moldovenii au primit inca o veste buna, care ii apropie si mai mult de romani. In afara proiectelor concrete pe care le deruleaza, cele doua tari mai au in comun si limba romana, vorbita de secole de catre cele doua popoare. Limba romana este limba oficiala a Uniunii Europene si prin aceasta decizie Republica Moldova este mai aproape de marea familie europeana.
Fara indoiala, toti romanii au primit cu bucurie aceasta veste. Politicienii au salutat decizia, unii vorbind despre o reparatie istorica, altii punand accentul pe apropierea dintre cele doua popoare, in interiorul aceleasi Uniuni Europene. Am remarcat totusi duplicitatea de care dau dovada unii politicieni, fapt care denota, din pacate, incorectitudine in relatia cu Republica Moldova.
Ca sa ma fac inteles, voi veni cu un exemplu elocvent: relatia Romaniei cu Republica Moldova poate fi afectata de intarzierea promulgarii bugetului de stat pe 2014. In afara de faptul ca acest buget repara anumite nedreptati din perioada guvernarii portocalii, un aspect important este cel al continuarii unor proiecte pentru care Romania si-a asumat raspunderea in fata Republicii Moldova. Intarzierea promulgarii bugetului de stat pe 2014 conduce la intarzieri majore in derularea tuturor angajamentelor Romaniei fata de partenerii externi.
Ma intreb: ce semnal transmite presedintele atunci cand afirma ca nu promulga bugetul de stat pe 2014, dar, in acelasi timp, doreste si apropierea de Republica Moldova? Pentru ca, stimati colegi, in proiectul de buget pe 2014 sunt prevazuti bani pentru o serie de proiecte pe care Romania le deruleaza in parteneriat cu Republica Moldova. Va dau doar un exemplu: conducta de interconectare Iasi-Ungheni. Pentru acest proiect suma pe care trebuie sa o aloce Romania este de 14,2 milioane de euro. Anul acesta au fost alocati 9 milioane de euro. Iar pentru ca proiectul sa continue si sa se finalizeze, asa cum prevede contractul, este necesar ca Romania sa-si respecte angajamentele bugetare si la anul.
Sa fim cinstiti in relatia cu Republica Moldova! Nu este de ajuns a felicita poporul moldovean pentru ca a parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana si pentru ca are, ca limba oficiala, limba romana. Moldovenii asteapta fapte, nu vorbe! Atrag atentia foarte serios asupra impactului negativ pe care il are intarzierea promulgarii bugetului, nu numai asupra Romaniei si a romanilor, ci asupra tuturor partenerilor pe care ii are tara noastra!