Senatorul Florin Constantinescu a sustinut o declaratie politica cu titlul: "Listarea Romgaz - un succes rasunator", pe care o puteti citi in continuare.

Saptamana trecuta, pe 12 noimebrie, a avut loc cea mai mare listare a ultimului deceniu: Romgaz, producatorul de gaze, evaluat la 3 miliarde de euro, a devenit companie publica prin listarea actiunilor la bursa. Oferta publica initiala de actiuni Romgaz a fost cea mai mare de pana acum, adresata publicului larg. Statul a vandut 15% din companie pentru aproape 391 milioane de euro. Circa 36% din banii stransi din vanzarea actiunilor Romgaz au venit de la investitorii straini care au cumparat instrumente financiare numite certificate de depozit (GDR-uri) de la Londra, iar restul de 64% din bani au provenit din achizitia directa de actiuni.
Prima zi de tranzactionare a actiunilor Romgaz a marcat recorduri: pretul actiunii Romgaz a atins 35,85 lei, cu aproape 20% peste pretul de 30 lei/actiune la care s-a incheiat oferta, iar rulajul cu actiuni de pe bursa a atins maximul ultimilor doi ani, respectiv 24,3 milioane de euro.
Oferta Romgaz, si mai apoi listarea, s-au derulat concomitent pe doua burse: la Bucuresti si la Londra. A fost o premiera in istoria privatizarilor romanesti, un semnal pozitiv pe care Romania l-a transmis catre pietele de capital.
Analistii internationali considera ca oferta publica initiala a Romgaz demonstreaza ca sectorul energetic autohton este foarte atractiv pentru investitori, cu un bun potential de dezvoltare. In presa internationala au aparut deja reactii pozitive referitoare la listarea Romgaz. De exemplu, The Financial Times subliniaza ca Romania a realizat cea mai mare oferta publica initiala din istorie si una din cele mai importante din Europa de Est. Jurnalistii britanici sustin ca Romgaz castiga forta prin aceasta miscare si activitatile ei ulterioare vor fi mai transparente.
De altfel, unul dintre cele mai mari beneficii pe care il poate obtine o companie din dubla listare este atragerea de investitori noi, castigarea unui capital de imagine.
As dori sa mentionez aici si beneficiul Romaniei, in contextual acestei listari de succes. Privatizarile, in general, au fost privite cu reticenta de societatea romaneasca. In anii 90 ne bantuia sloganul "nu ne vindem tara!". Dupa 1997, asistam la privatizari pe mai nimic, mari companii fiind vandute pe un dolar sau pe un euro. In prezent insa, Guvernul USL a inteles sa actioneze in favoarea transformarii Romaniei intr-un pion important pe piata de energie. Consider ca sunt in asentimentul colegilor mei si cred ca asa trebuie sa gandeasca si colegii din alte formatiuni politice - prioritatile intregii clase politice trebuie sa fie: reducerea unor decalaje fata de partenerii europeni, asigurarea independentei energetice dar si valorificarii resurselor naturale.
Pentru o Romanie puternica trebuie sa asiguram o crestere economica consistenta! Asta isi doresc romanii! Acesta este obiectivul nostru pe termen lung!
Trebuie sa invatam din experientele altor state. Asa cum bine stiti, modelul polonez a condus la o crestere economica, chiar si pe perioada crizei, prin listarea la Bursa a peste 100 de firme (multe cu capital privat). Exemplul Romgaz poate fi folosit cu succes pentru vanzarea pachetelor minoritare de la ale companii, cum ar fi Hidroelectrica sau Electrica. Prin listarea Romgaz si prin ceea ce se va intampla cu alte companii, Romania transmite un mesaj puternic mediului economic international. Romania isi manifesta deschiderea catre lume, dovedeste ca poate utiliza un potential pe care nu l-a folosit pana acum si poate deveni un actor important pe piata de energie!