Senatorul Leonardo Badea a sustinut o declaratie politica in plenul Senatului, intitulata "Echilibru si responsabilitate in relatia cu Fondul Monetar International", pe care o puteti citi in continuare.

Declaratia mea de astazi vine in contextul invaziei de informatii provocate de recenta vizita a reprezentantilor Fondului Monetar International si Comisiei Europene la Bucuresti. Concluziile negocierilor intre echipa Guvernului Romaniei si cea a misiunii externe au fost deja afirmate. Iar unele din ele subliniate gros. E drept, am observat multa insistenta in a promova apocaliptic anul 2014 si, in general, viitorul nostru, ca tara.
Incep cu afirmatia asumata ca noul cadru de masuri, esential pentru constructia bugetara de anul viitor, constituie fundamentul unei dezvoltari economice solide pe termen mediu si lung. Vorbim acum de prudenta si echilibru. Nu sunt termeni sofisticati, nu atrag breaking-news-uri, nici macar nu apar in vocabularul mediatic. Dar inseamna, in cheia perspectivelor economice, responsabilitatea acestui Executiv tradusa in cifre.
Guvernul Ponta a negociat pentru viitor si a negociat bine. E adevarat ca acest guvern NU a negociat taierea pensiilor, taierea salariilor la bugetari sau cresterea TVA, poate tocmai de aceea, cei care au devenit brusc comentatori economici pe marginea acordului, nu se simt confortabil, ignorand in mod voit istoria recenta. Desigur de aceea fac si foarte mult zgomot si sunt greu de urmarit cu atentie!
In schimb am ascultat cu atentie analiza guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. Si voi apasa pe doua declaratii, care mi se par elocvente:
• "Conform datelor noastre preliminare si unor prime evaluari pe baza unor modele pentru ca avem asa ceva, impactul (n.n. noile taxe si impozite anuntate de Guvern) este limitat undeva la 0,2% si consecintele in lant sunt de asemenea limitate. Probabil ca vom schimba doar balanta riscurilor de la un echilibrata la una usor in crestere".
• "Nu vedem deloc o avalansa de scumpiri, scumpiri in lant. Acestea sunt tabu-urile noastre de 20 de ani incoace. Impactul este limitat. Erau de asteptat unele corectii, fie pe partea de cheltuieli, fie pe partea de venituri. Pana la urma Guvernul a hotarat sa mearga pe ambele".
Repet, declaratiile nu apartin premierului sau ministrului de Finante sau vreunui parlamentar USL plin de bune-intentii la adresa propriului Guvern, ci guvernatorului BNR.
Revin acum la deciziile anuntate pentru 2014 (cu riscul de a obosi auditorii cu apetit pentru apocalipse):
- Cresterea salariului minim in doua transe, pana la 900 de lei. Vor beneficia de masura aprox. 800.000 de romani.
- Indexarea pensiilor cu mai mult decat rata inflatiei. Vorbim de o inflatie de putin peste 2 procente si de o indexare de 3,7%. Vor beneficia de masura peste 5 milioane de pensionari.
- Investitii care sa depaseasca 6% din PIB.
- Reducerea CAS cu 5 procente de la jumatatea anului 2014 - masura esentiala in cazul unei tari ca Romania, care are una dintre cele mai mari poveri fiscale pe munca din UE, 43%.
Acest Guvern este guvernul Romaniei! Pot spune acest lucru cu fermitate! E adevarat nu opereaza cu date sclipitoare, nu are imaginatia ambulanta a perioadei 2009 - 2012, nu "vinde" iluzii de la o luna la alta, pentru ca, in final, sa le schimbe pe realitati dureroase, face lucrurile altfel cu echilibru si responsabilitate.