Senatorul Laurentiu Florian Coca a sustinut, in plenul Senatului, o declaratie politica cu titlul "Management eficient in utilizarea Fondurilor Europene", pe care o puteti citi in continuare.

Comisarul european pentru politica regionala, domnul Johannes Hahn, a apreciat la mijlocul lunii trecute ca autoritatile romane au facut eforturi considerabile pentru a corecta deficientele semnalate in utilizarea fondurilor europene de catre Comisia Europena si pentru a asigura un sistem de management mai eficient.
Aceasta apreciere este de natura sa ne bucure si sa ne dea speranta ca vom reusi sa accesam fondurile europene puse la dispozitia Romaniei la un nivel mult superior celui de pana acum. Ca avem un sistem de management al fondurilor europene mult mai eficient ne-a asigurat o echipa de audit a Comisiei Europene care s-a deplasat in vara in tara noastra, dupa ce mai inainte Autoritatea romana de audit trimisese la Bruxelles raportul privind masurile luate de autoritati pentru functionarea Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice.
Rezultatele nu s-au lasat asteptate si saptamana trecuta Comisia Europeana a anuntat deblocarea Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii pentru Romania. Anuntul a fost facut de catre acelasi comisar european pentru politica regionala, Johannes Hahn, care i-a transmis Premierului roman Victor Ponta ca executivul comunitar a luat decizia deblocarii platilor pe Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE).
Prin aceasta noua reusita, Guvernul USL a pus capat blocarii fondurilor europene pe toate programele operationale la care dusese Romania guvernarile anterioare. Rand pe rand, Programul Operational Regional, Programul Operational Sectorial Transporturi si POS CCE au fost deblocate.
Tin sa felicit pe Primul Ministru si ministrii Guvernului, in special ministrul pentru fondurile europene, domnul Eugen Orlando Teodorovici, pentru ca au reusit sa deblocheze platile din fonduri europene si pentru sistemul de management care ne garanteaza atat atragerea unor sume mai mari din cele puse la dispozitia Romaniei dar si o utilizare a lor in folosul societatii si a economiei romanesti.
Revenind la POS CCE, ceea ce nu s-a facut in 5 ani urmeaza sa realizam pana in 2015 si chiar mai mult pentru ca din 2014 intra pe rol si noul exercitiu bugetar pentru viitorii sapte ani.
Romania avea la dispozitie peste 2,5 miliarde de euro prin POSCCE, in perioada de programare 2007-2013. Din pacate si din vina fostelor guverne in acest domeniu, foarte important pentru economia roamaneasca, s-a cheltuit doar o parte infima din acel total de doua miliarde si jumatate. Mai concret, sunt rambursari ale Comisiei Europene de doar 172,9 milioane de euro, adica 6,77%. Potrivit unei situatii prezentate de Ministerul Fondurilor Europene, Romania a transmis la CE declaratii de cheltuieli in POSCCE care insumate se ridica la 14,45% din alocarile in acest program. Inseamna ca diferenta de 7,68 puncte procentuale (circa 196,1 milioane de euro) nu a fost platita de Comisie, insa dupa aceasta deblocare vor intra si acesti bani. Dar noi trebuie sa ne pregatim pentru absorbtia restului de peste 2 miliarde pana in 2015.
Am vazut determinare si competenta la actualul executiv si de aceea sunt convins ca Romania, cu noul sistem pus la punct si cu resursa umana atrasa in utilizarea fondurilor europene, va fi scoasa din situatia codasa in care o tintuise guvernele Basescu-Boc si-i va reda o noua pozitie, mai onoranta si o noua dinamica econonica.