Senatorul Senatorul Florin Constantinescu a sustinut, in plenul Senatului din 29 Octombrie 2013, o declaratie politica cu titlul "Resuscitarea economiei romanesti devine o realitate", pe care o puteti citi in continuare.

Increderea mediului de afaceri si a populatiei in economia Romaniei a fost destul de mult deteriorata de criza economica modiala care a afectat si tara noastra. Blocarea investitiilor vitale, functionarea defectuoasa a proiectelor cu fonduri europene, cresterea somajului - iata cateva efecte ale unui fenomen de amploare pe care guvernarea portocalie nu a stiut sa il gestioneze.
Conform datelor statistice, in primul semestru al anului 2012 numarul firmelor intrate in insolventa a crescut cu peste 7% fata de perioada similara din 2011, fapt ce s-a oglindit in produsul intern brut, dar si in rata somajului. Unul dintre cele mai importante motive care a dus la insolventa firmelor a fost problema reala a creditarii. Accesarea unui credit pentru resuscitarea activitatii a devenit atat de greoaie si inaccesibila, incat foarte multe firme, mai mari sau mai mici au preferat sa intre in insolventa. Au existat destul de multe societati care au luat imprumuturi de la banci inainte de criza. Platile de rambursare nu au mai putut fi efectuate in timpul crizei si astfel, multe dintre firme au ales sa intre in insolventa indiferent de marimea lor sau au dat faliment.
Insa, venirea la guvernare a USL-ului, schimbarea viziunii privind IMM-urile si increderea pe care investitorii au capatat-o in sistemul economic au constituit principalele elemente de resuscitare a economiei romanesti. Indicele increderii companiilor si consumatorilor in economie a crescut in septembrie la cota 97,4, fata de 95,6 in august, marcand cea mai buna evolutie din luna februarie, pe fondul unei evoluti pozitive la nivelul Uniunii Europene, in toate sectoarele de activitate. Accesarea unui credit a inceput sa nu mai constituie o problema pentru companii. Evident, o guvernare nu poate influenta in mod direct sistemul bancar. Dar USL a inteles ca resuscitarea economiei nu se poate realiza decat prin politici sustenabile de sprijinire a IMM-urilor, a investitorilor. De aceea, Programul de guvernare al USL promoveaza, ca obiectiv strategic, incurajarea investitiilor. Toate politicile economice ale USL conduc la incurajarea IMM-urilor si a investitiilor.
Pana in 2008 s-au dat credite cu de-a valma, pentru oricine si oricum. Nu vorbim doar de Romania, ci si de alte state ale Europei. Dupa 2008, s-a trecut in extrema cealalta, cand foarte putine IMM-uri au reusit sa mai acceseze un credit, dobanda fiind foarte mare, garantiile fiind peste masura. Dar iata ca in 2013 putem vorbi despre o revenire la creditare prin micsorarea dobanzii. Conform statisticilor, scaderea dobanzii a incurajat firmele sa ia credite noi, de peste 1,5 miliarde lei in doua luni de zile. Creditul corporate in lei a crescut cu 2,3% in ultimul an, iar fata de luna august cresterea a fost de 2,6% sau 1,3 miliarde de lei. Potrivit datelor publicate de BNR, finantarile pentru companii au reanimat creditul in lei dupa cele trei impulsuri succesive de reducere a dobanzii-cheie pana la 4,25% pe an, stocul creditelor in moneda locala acordate de banci companiilor ajungand la 51,5 miliarde lei la sfarsitul lunii septembrie, cu echivalentul a 1,6 miliarde de lei fata de nivelul din luna iulie.
Analistii economici considera ca vestea buna vine dinspre BNR, acolo unde exista posibilitatea luarii unei decizii pozitive privind reducerea dobanzii-cheie. Astfel, dobanda-cheie ar putea coboari din nou, cu inca un sfert de punct procentual, pana la 4% pe an, lucru ce va fi dezbatut saptamana viitoare, pe 5 noiembrie, la sedinta de politica monetara. Este, intr-adevar, o veste buna pentru firmele care vor sa acceseze credite, dar si pentru cele care vor sa-si reporneasca activitatea sau pentru investitori. As afirma ca, pe termen lung, este o veste buna pentru toti romanii. Revenind la ceea ce spuneam mai devreme, odata cu resuscitarea firmelor, putem asista la o reducere a somajului.
Insa, una dintre problemele stringente o reprezinta la ora actuala resuscitarea creditelor pentru persoane fizice. Conform consultantilor bancari, unul dintre factorii principali care franeaza creditarea populatiei este gradul ridicat de indatorare. Totusi, fata de luna anterioara creditul in lei pentru populatie a crescut cu aproape doua procente pe fondul accelerarii vanzarilor de credite ipotecare, dupa trecerea programului Prima casa exclusiv pe lei. Clientii persoane fizice aveau la sfarsitul lunii trecute credite in moneda locala contractate de la banci de 34,3 miliarde de lei. Dobanzile la credite s-au ajustat mai greu in cazul populatiei, abia in luna septembrie fiind vizibile primele ieftiniri ale imprumuturilor. Creditele pentru firme au preluat mai repede semnalele de scadere a dobanzilor pe piata monetara, astfel ca inca din luna august creditul in lei pentru firme a inregistrat o accelerare a ritmului de crestere.
Am expus toate aceste date pentru a avea o imagine cat mai reala a ceea ce inseamna sa accesezi un credit in Romania, fie ca vorbim de o persoana fizica, fie ca vorbim de o persoana juridica. In ambele cazuri, este destul de clara o crestere a productiei de credite, fapt care va conduce la cresterea increderi in economie. Pe termen mediu si lung, scaderea dobanzii-cheie va anima finatarile pentru companii. Insa, afirm cu tarie ca, increderea in economia romaneasca trebuie sa mai creasca pentru a depasi toate efectele nocive ale crizei economice mondiale.