Jurnalul National : Jurnalistul Petru Calapodescu a incetat din viata

Presa romaneasca a mai pierdut un condei de mare valoare. Jurnalistul Petru Calapodescu, unul dintre cei mai vechi editorialisti, a trecut la cele vesnice.
A scris peste 40 de ani la ziarul Libertatea (fost Informatia Bucurestiului), iar de mai bine de un an la Jurnalul National.
Avea 71 de ani si il necajeau niste afectiuni cardiace, dar tinea sa scrie saptamanal editorialul, pentru ca isi iubea nespus meseria.
Trupul neinsufletit va fi depus luni, 28 octombrie, la ora 12, la capela Cimitirului Bellu Ortodox.
Slujba de inmormantare va avea loc la acelasi cimitir marti, 29 octombrie, la ora 13.
Ultimul articol semnat de Petru Calapodescu in Jurnalul National se intituleaza "Nechezolul basescian" si a aparut la 9 octombrie.
Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-i ierte pacatele!
_______________________________________

Nechezolul basescian

E greu, daca nu imposibil, sa spui ca Romania e condusa de oameni cu scaun la cap, alesi si platiti sa administreze tara, iar nu sa o trasforme intr-un circ pe scena caruia sa se produca zilnic, intr-un spectacol jalnic. Nu cred sa mai existe undeva
pe Glob, vreo tara, fie ea chiar si un trib abia iesit din epoca de piatra, unde sa se petreaca atatea si atatea episoade penibile si unde varful piramidei politice si statale sa fie de un grotesc indescriptibil. Nu cred sa mai existe undeva pe Glob vreo tara care sa se scufunde cu atata inconstienta in derizoriu comportamental si in marasm social si economic, deliberat intretinut de o mana de panglicari care-si disimuleaza astfel propriile pradaciuni.
Ultimele evolutii, determinate in mare masura de inversunarea cu care un presedinte repudiat de votul national toarna mereu gaz pe foc vin sa confirme un parcurs extrem de primejdios. Tara aproape ca nu mai e condusa. Mai zilnic, Basescu face romanilor capul mare, perorand cate o ora - e vina televiziunilor ca-i preiau elucubratiile - la adresa guvernantilor, indeosebi a lui Ponta si Antonescu, in capul carora varsa ligheane de zoaie si insulte. Nici cei doi nu ii raman datori, potopindu-l cu replici din acelasi dictionar de insulte, coborand duelul politic in rafuieli de satra nebuna. Rafuieli in care numai cine nu vrea nu vede ca sunt agrenate parsiv institutiile statului, in primul rand sistemul judiciar aflat sub evidenta bagheta prezidentiala si interpretand partituri aplaudate de clienti bine platiti sau santajati.
Multa lume a tresarit cand Vosganian si Videanu au fost inghesuiti de DIICOT intr-un dosar strivitor: complot si subminare a economiei nationale. "Sa mai spuna careva ca procurorii sunt supusi lui Basescu!, au rasunat trompetii din Deal. Poftim, l-au luat si pe Videanu!". Aiurea! Nu o sa ajunga la puscarie nici Vosganian, nici Videanu. Basescu, in schimb, si-a atins scopul, a mai scos din Guuvern o piesa grea, "armeanul cel rau", caruia ii poarta de mult sambetele. Ba as adauga ca i-a platit o polita si lui Videanu, membru al celebrului grup BVB (Blaga,Videanu, Berceau) care, acum cativa ani, la o intalnire de taina noaptea la Clubul Diplomatilor, i-au pus piciorul in prag. Mai aberanta insa, e trimiterea in judecata a lui Liviu Dragnea, sub acuzatia de fraudare a referendumului de demitere. Admit ca Dragnea a vrut sa aduca la urne cat mai multi oameni. Nu sa-i influenteze cum sa voteze, ci pur si simplu sa voteze. Adica sa participe la exercitiul democratic, la evaluarea caii pe care mergea tara. Este asta o frauda?! Atunci cum trebuie incadrate actiunile lui Basescu, care, cu acelasi prilej, ba chema popuatia la vot, ba, pricepand ca indeplinirea cvorumlui l-ar fi zburat de la Cotroceni, ruga electoratul sa ramana acasa, antrenandu-l in acest nedemocratic demers pana si pe amicul sau, premierul ungar Orban Viktor? Nu cumva dosarul penal ar fi trebuit sa constate si inadmisibilul abuz al lui Basescu, ca si trimiterea in judecata a primarilor si sefilor de institutii basisti, care au "confiscat" buletinele de identitate ale multor cetateni, spre a-i impiedica sa mearga la urne?
O tara intreaga asista la o mizerabila competitie, tip "apuca de unde poti" intre Basescu si ciracii lu pe e o parte, si actuala putere, pe de alta. Nu mai are importanta ca economia se taraie, cu o dinamica smacuita. Nu mai are importanta nici ca, dupa "fructuoasele" negocieri purtate de Basescu, Romania are abia jumatate din alocarile pe 2014-2019 fata de alte tari din UE. Onorabilii nostri cauta febrili nu solutii economice si politice, ci pari cu care sa-si dea in cap. Basescu are obsesia carotarii cu orice pret a Guvernului si a securizarii propriei soarte, dupa terminarea mandatului, ca si a camarilei sale. Sefii USL, pe de alta parte, au uitat ca au ajuns la putere nu gratie unor merite personale, ci au fost adusi de vointa strazii, in iarna lui 2012, ca o alternativa la regimul lui Basescu.

Petru Calapodescu

9 octombrie 2013