Senatorul Sorin - Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica cu titlul: "Necesitatea codului insolventei ", pe care o puteti citi in continuare.

Combaterea evaziunii fiscale este de o importanta nemarginita pentru economia si dezvoltarea tarii noastre. Se vorbeste des despre acest lucru si, din pacate, numeroase elemente pozitive in lupta contra evaziunii fiscale ajung sa fie desfiintate in mod eronat de catre diverse parti, in moduri mai mult sau mai putin intentionate.
Chiar zilele trecute, necesitatea schimbarilor din Noul Cod al Insolventei a fost pusa sub semnul intrebarilor intr-o maniera gresita, denaturandu-se efectele pozitive pe care acestea il vor avea pentru toate partile implicate.
Reglementarea precisa si concreta pe care o dau legile bine puse la punct este de nepretuit in rezolvarea conflictelor cu oricare grad de gravitate ori complexitate. De prea mult timp a fost insa folosita procedura insolventei pentru instalarea unor situatii nejustificate de suspendare a obligatiilor de plata atat catre stat, cat si catre creditori privati. Mentinerea unor asemenea stari prin negarea necesitatii Noul Cod al Insolventei este daunatoare la foarte multe niveluri, dar mai ales in sensul pierderii increderii celor care isi achita in mod corect datoriile si a celor care doresc sa crediteze agenti comerciali.
Noul Cod al Insolventei este necesar pentru remedierea neajunsurilor identificate in practica la nivelul vechii reglementari.
Angajamentul Partidului Social Democrat in lupta contra evaziunii fiscale si in crearea unui regim mai echilibrat, predictibil si transparent la nivel economic, in cazul de fata intre creditori si debitori, este extrem de hotarat.
Ideea conform careia schimbarile privind procedura insolventei favorizeaza interesele Fiscului este complet nefondata, caci aplicarea noilor reglementari in discutie se va face inclusiv la nivelul societatilor cu capital de stat si al regiilor.
Limitarea insolventelor fictive este prioritara, numeroase reglementari din Noul Cod al Insolventei subliniind acest aspect. Amintim, in acest sens, egalizarea regimului deschiderii procedurii, precum si schimbarea perioadei de reorganizare de la 3 ani la 1 an, interval suficient pentru o remodelare in concordanta cu provocarile actuale ale mediului de afaceri.
Este necesara responsabilizarea debitorilor aflati in proceduri de insolventa, iar aceste noi conditii au fost gandite tocmai pentru eficientizarea intregului mecanism.
Noile si prea vechile, in acelasi timp, conditii ale crizei economice impun necesitatea acestor reglementari unitare pentru toti cei supusi procedurii insolventei. Mai mult decat atat, acestea sunt reprezentative pentru racordarea la actualul context comercial international.
Noul Cod al Insolventei va impune si sustine credibilizarea si stabilizarea mediului de afaceri, conditii esentiale pentru cresterea competitivitatii si a investitiilor, atat autohtone, cat si straine, insa si pentru respectarea angajamentului catre FMI in lupta impotriva evaziunii fiscale.