Senatorul Alexandru Cordos a sustinut o declaratie politica intitulata " Relansarea economica 2013 ", pe care o puteti citi in continuare.

In ciuda perioadei economice dificile prin care trece intreaga Europa, Romania a actionat intr-o directie care indica faptul ca suntem pe drumul cel bun in ceea ce priveste relansarea economica, specialistii de la "The Economist" estimand o crestere economica de 2,5%.
Un aspect al progresului este nivelul crescut de incredere pe care investitorii si pietele externe il au in economia romaneasca.
S-au facut pasi importanti pentru intarirea credibilitatii externe prin reducerea in ultimul an a primei de asigurare impotriva riscului de neplata de la 6,8% la 4,2%. Asta arata ca riscul ca Romania sa nu-si poata onora platile a scazut considerabil, ceea ce conduce si la o scadere a costurilor de imprumut ale tarii noastre. De asemenea am obtinut reducerea dobanzilor la imprumuturi atat pe piata interna cat si pe piata externa.
Suflul nou resimtit de economie s-a concretizat prin numarul total de companii active din Romania care a trecut pentru prima data, la finalul lunii august, de 714.000 de firme, in crestere cu 2,7% fata de 2012. Astfel dupa primele 7 luni din 2013, Romania se situa pe locul doi in UE la cresterea productiei industriale in timp ce productia industriala a scazut cu 2,1% in zona euro si cu 1,7% in Uniunea Europeana, in luna iulie 2013.
Romania a relansat activitatea in constructii, avand in vedere faptul ca in luna iulie 2013, comparativ cu luna iunie 2013, s-a inregistrat cea mai mare crestere a lucrarilor de constructii din Uniunea Europeana, de 8,6%. Un alt domeniu al industriei, constructia de autovehicule, inregistrand productia cu cea mai mare crestere din Europa, fiind cotati pe locul trei mondial.
Agricultura, alta componenta de baza a economiei romanesti, completeaza tabloul realizarilor, agricultorii au reusit in aceasta toamna sa stranga o recolta, record istoric, de 1,9 milioane de tone de seminte de floarea-soarelui, recolta care va aduce in economie 500 de milioane de euro desi preturile au coborat deja cu ca urmare a cantitatilor mari disponibile in piata.
Evolutie remarcabila s-a inregistrat si la productia de grau si secara din acest an care totalizeaza 7,3 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani, cu un randament de 3.472 kg la hectar, fata de 2.650 kg la hectar in 2012.
In conditiile revigorarii activitatii in sectorul industrial si cel agricol, piata muncii a dat semne de revenire in primele sapte luni ale anului, dupa ce angajatorii au incheiat cu 10% mai multe contracte de munca prin comparatie cu perioada similara din 2012.
La finele lunii iulie erau inregistrate 5,68 milioane de contracte de munca active, in timp ce numarul de salariati pentru care companiile au platit impozite si contributii sociale a ajuns la 5,15 milioane de persoane (mai mult cu peste 17.000 de angajati fata de anul trecut), potrivit datelor furnizate de Inspectia Muncii.
Pasi mari s-au facut si in zona atragerii fondurilor europene, astfel Comisia Europeana a rambursat Romaniei, in actuala perioada de programare, peste 4,56 miliarde de euro, peste doua miliarde de euro numai in perioada 1 ianuarie - 2 octombrie 2013, rata de absorbtie curenta ajungand astfel la aproape 24%.
Cu alte cuvinte, suma incasata in 2013 este aproape egala cu cea returnata de Comisie in intreaga perioada 2007-2012, fapt care demonstreaza eficienta masurilor implementate de Guvernul Romaniei in acest an.
Cea mai mare suma a fost rambursata in cadrul Programului Operational Regional - peste 572 milioane de euro. Pe locul al doilea din punct de vedere al fondurilor rambursate se situeaza Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, in cadrul caruia au fost returnate fonduri in valoare de peste 571 milioane de euro. Prin Programul Operational Sectorial Mediu au fost rambursate fonduri de peste 441 milioane de euro, iar prin Programul Operational Sectorial Transport a fost returnata o suma de peste 429 milioane de euro.
Ca efort al negocierilor purtate si a credibilitatii redobandite Romania a obtinut un an suplimentar pentru utilizarea fondurilor alocate de UE.
Mai mult, gandindu-ne la mostenirea financiara pe care o lasam generatiilor viitoare, Guvernul a actionat in sensul reducerii datoriilor, deficitul bugetar fiind aproape de 2 ori mai mic decat in aceeasi perioada din 2011 si de peste 3 ori mai mic decat in 2010. Dinamica de crestere a platilor cu dobanzile este de 4 ori mai mica decat in primele sapte luni din 2011 si de circa 8 ori mai mica decat in aceeasi perioada din 2009.
Stimati colegi, in incheiere as dori sa subliniez faptul ca pe termen lung, Romania are perspective puternice de crestere economica, printre cele mai importante din Europa emergenta. Insa pentru a atinge aceasta performanta este nevoie de actiune politica comuna, unitara, prin sprijinirea mediului de afaceri, cresterea flexibilitatii in piata muncii si mentinerea disciplinei fiscale.