Deutsche Welle: Impozit pe saracia taranilor

Impozitarea agricultorilor, in situatia in care agricultura romaneasca nu a reusit sa devina cat de cat performanta, este o masura a guvernului Ponta care va amputa o serie de proiecte pe cale de a fi fost pornite de agricultori.
Agricultorii romani platesc incepand din acest an impozit pe venit de 16% si contributie pentru sanatate de 5,5% pe o suma pe care guvernul estimeaza ca acestia ar castiga-o din cultivarea terenurilor si cresterea animalelor. Sunt exceptati de la plata impozitului si a CAS-ului agricultorii care au mai putin de doua hectare cultivate cu cereale, 1,5 hectare cu leguminoase, 0,5 hectare de vie. La fel, agricultorii care au mai putin de trei vaci, noua oi, cinci porci.
Potrivit datelor APIA, 80% din terenurile agricole din Romania sunt in proprietatea persoanelor fizice. Conform aceleiasi surse, 670.000 de agricultori primesc anual subventii, anul acesta subventia de la UE fiind de 142 de euro la hectar.
Subventionarea agriculturii romanesti din fonduri europene a crescut de la un an la altul, insa aceasta nu a condus la o dezvoltare constanta si durabila a acestui sector extrem de important al economiei. In fiecare an, aproape un milion de hectare de teren arabil ramin nelucrate, costurile fiind prea mari in raport cu veniturile, in special pentru micii producatori agricoli, care nu au resurse financiare pentru investitii.
Suprafata agricola totala a Romaniei este de 13 milioane de hectare, din care peste 8 milioane de hectare este teren arabil. In ultimii ani, au fost vindute strainilor peste 700.000 de hectare de teren agricol, ceea ce ne situeaza pe primele locuri in Europa. Incepind cu anul viitor, tranzactiile cu terenuri agricole vor fi liberalizate. In fata acestei perspective, presedintele Traian Basescu a declarat in mai multe rinduri ca ar trebui infiintata o agentie a statului cu drept de preemtiune pentru cumpararea de terenuri agricole.
In situatia in care statul roman nu a facut aproape nimic timp de douazeci de ani pentru sprijinirea agricultorilor si agriculturii, e greu de presupus ca actuala putere politica va infiinta o agentie prin care sa se incarce cu probleme ramase nerezolvate de doua decenii, de la proiectarea unui sistem de irigatii pina la investirea in utilaje agricole performante si construirea unor depozite pentru cereale, legume, fructe etc.
Deocamdata, un nou sprijin pentru agricultura ne vine tot din partea Uniunii Europene. Comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, a declarat ca incepind de anul viitor, pentru a fi incurajati sa-si arendeze terenurile nelucrate, proprietarii acestora vor primi un plus de 20% din subventia de la UE. Aceasta masura va conduce la scaderea semnificativa a terenurilor lasate pirloaga de ani de zile.
Politicienii acuza faptul ca valoarea medie a subventiei pentru agricultura in Uniunea Europeana este de doua ori mai mare decit li se acorda agricultorilor romani. Performanta din agricultura romaneasca este insa si ea mult sub media europeana, iar subventia, oricit ar fi de mare, nu poate tine locul unor politici guvernamentale coerente de dezvoltare a sectorului agricol.
Populatia rurala este in mare parte imbatrinita, iar tinerii care mai traiesc la sate nu muncesc efectiv pe cimp, ci cumpara produsele celor in virsta la preturi mici, pentru a le revinde in pietele oraselor la preturi duble.
Programul de revenire a tinerilor la sate pentru a se ocupa de agricultura, prin acordarea unor fonduri guvernamentale, nu si-a dovedit pina acum eficienta. Impozitarea agricultorilor, in situatia in care agricultura romaneasca nu a reusit sa devina cit de cit performanta, este o masura a guvernului Ponta care va amputa o serie de proiecte pe cale de a fi fost pornite de agricultori.