ZIARUL FINANCIAR : 10.000 de romani produc mobila pentru 340 de magazine IKEA

Gigantul suedez IKEA, cu afaceri de aproape 30 mld. euro la nivel international, si-a construit o retea de furnizori locali care cuprinde 40 de fabrici de mobila si decoratiuni de la care cumpara umerase (Gherla), patuturi pentru copii (Drajna-Prahova), farfurii (Alba-Iulia) sau cesti (Sighisoara) care ajung in cele 340 de magazine din lume.
IKEA nu a dorit sa precizeze numele furnizorilor, insa ZF a identificat zece dintre aceste fabrici, care anul trecut au avut afaceri cumulate de peste 330 mil. euro si in cadrul carora lucreaza aproape 10.000 de oameni.
"Pentru IKEA, acceptarea furnizorilor locali poate duce la costuri de achizitie mai reduse ca in alte teritorii, tinand cont nu doar de costurile de productie mai scazute, dar si de costurile mai mici de transport", a spus Ionut Sas, director consultanta fiscala in cadrul PwC Romania.
Retailerul are un singur magazin in Romania, in zona Baneasa (Bucuresti) unde 10% din produsele vandute sunt realizate in fabrici locale. Achizitiile IKEA din Romania pot fi estimate la cateva sute de milioane de euro.