DeCeNews: Viitorul Romaniei este bio, sustin francezii

Publicatia franceza La Croix a trimis reporteri in satul Ucea de Sus din centrul Romaniei, unde au constat ca in ultimii ani s-au multiplicat exploatarile bio.
Potrivit cifrelor preluate din surse oficiale de Jonas Mercier, autorul articolului publicat de La Croix, in anul 2010 Romania numara cam 3100 de agricultori bio, iar in 2012 numarul lor a crescut la 26 000. Practic Romania dispune acum cam de tot atatea ferme bio cat Franta, cu diferenta ca productivitatea romanilor este net inferioara. Iar culturile bio ocupa, in Romania, doar 3 la suta dintre cele 13 milioane de hectare arabile.

Producatori bio fara sa realizeze

In articolul sau, ziaristul francez mai arata ca multi agricultori romani produc fructe, legume, carne sau dulceata bio fara sa o stie de fapt, intrucit recurg la tehnicile traditionale, utilizind exclusiv ingrasaminte naturale. Ceea ce lipseste insa Romaniei este priceperea de a eticheta corespunzator respectivele produse si de a le asigura trasabilitatea, potrivit economica.net.
Cotidianul La Croix il citeaza pe Marian Cioceanu, presedintele asociatiei Bio Romania, potrivit caruia 50 la suta din exploatarile agricole romanesti ar practica de fapt o agricultura biologica dar fara a detine certificatul respectiv. Citez din articolul lui Jonas Mercier: "De doi ani incoace, Bio Romania a lansat un program pentru a-i invata pe micii fermieri sa creeze micro-ferme bio rentabile obtinand subventii de la Uniunea Europeana. (...) Consecinta a redistribuirii pamanturilor dupa caderea regimului comunist in 1989, Romania este tara Uniunii Europene care numara cel mai mare numar de exploatari, 32 la suta din totalul celor 28 de tari membre."

Spania, Germania si Marea Britanie au intrecut Franta la productia bio

Daca Romania are in fata un frumos viitor bio, cum spune Jonas Mercier, ei ii mai raman multe lucruri de facut pana a ajunge la performantele unor tari precum Austria, Suedia, Estonia sau Republica Ceha, veritabile campioane in Europa in materie de productie bio. Chiar si Franta, de fapt, mai are de facut un efort, pentru ca Spania, Germania si Marea Britanie dispun de mai multe suprafete bio decat Hexagonul.