AmosNews : In septembrie vor incepe sapaturile la metroul din Drumul Taberei

Ministerul Transporturilor a primit confirmarea ca Metroul din Drumul Taberei a fost inclus in Programul Operational Sectorial pe Transport si va primi fonduri europene nerambursabile. Astfel, cele doua freze care vor realiza tunelurile de la proiectul de metrou din cartierul bucurestean Drumul Taberei incep sapaturile in septembrie.
Joia trecuta(1 august - n.r.) a venit raspunsul oficial de la Comisia Europeana privind acceptul acesteia de a introduce Metroul de Drumul Taberei pe lista proiectelor cu finantare POS-T(Programul Operational Sectorial pe Transport ). Avem astfel asigurate 400 de milioane de lei pentru lucrarile de pana la sfarsitul anului. Peste o luna, in 7 septembrie, incepe saparea tunelului de la metrou de catre cele doua scuturi(frezele gigantice denumite Varvara si Filofteia- n.r.). Avem banii asigurati lucrarilor, deja constructorii au adus 8 basculante cu echipamente necesare sapaturilor", a aratat directorul Metrorex Aurel Radu.
Odata proiectul inclus pe POS-T, statul poate finanta direct lucrarile, urmand sa-si deconteze banii de la UE.
Potrivit directorului Metrorex, frezele sunt deja in pamant la Academia Militara. De acolo incepe saparea tunelului spre Drumul Taberei. Nu se va lucra concomitent. Prima freza sapa timp de doua saptamani dupa care se opreste si-i urmeaza a doua.
7 septembrie este cel de-al treilea termen oferit de conducerea Metrorex pentru inceperea lucrarilor la tunelul de metrou, dupa 1 iulie si 1 august.
Metroul din Drumul Taberei are o lungime totala de aproximativ 6 kilometri si va avea 10 statii la:
-Raul Doamnei,
- Valea Argesului,
- Valea Ialomitei,
- Romancierilor,
- Parcul Drumul Taberei,
- Tudor Vladimirescu,
- Favorit,
- Orizont,
- Academia Militara,
- Eroilor.
Magistrala 5 va acoperi, in principal, un bazin cu un numar de peste 300.000 de locuitori din sectoarele 5 si 6 ale Capitalei. Costurile estimate pentru acest proiect sunt de 1,2 miliarde de euro.
Lucrarile sunt efectuate de un consortiu de firme din care face parte Astaldi (Italia), FCC Construccion (Spania), Delta ACM 93 (Romania) si AB Construct (Romania).