Marian Vanghelie vrea sa preia "Realitatea TV" de la Elan Schwartzenberg
Potrivit unor surse de pe piata media, primarul sectorului 5 s-a intalnit in urma cu cateva zile, la Monaco, cu Elan Schwartzenberg si au batut palma privind tranzactia.

Edilul Marian Vanghelia ar putea sa ajunga patronul televiziunii "Realitatea TV". In weekend, primarul sectorului 5 s-a intalnit, la Monaco, cu Elan Schwartzenberg, unde ar fi batut palma pentru preluarea postului Realitatea TV.
La intalnire a participat si fostul primar general al Capitalei, Adriean Videanu. Tranzactia priveste transferul catre Vanghelie al drepturilor de proprietate a bunurilor pe care Elan Schwartzenberg considera ca le mai are la postul TV.
Alianta comerciala dintre Videanu si Vanghelie poate parea bizara, dar ea are la temelie un calcul electoral: alegerile locale din 2016, respectiv Primaria Capitalei. Informatia a fost confirmata de surse credibile, apropiate de cei care au parafat tranzactia.
De altfel, in ultima perioada, Marian Vanghelie si Adriean Videanu au fost vazuti impreuna la Monaco.

Un post zbuciumat

Actionariatul Realitatea TV, primul post de stiri din Romania, a fost o nebuloasa inca de la inceputurile firmei. Gandit de Silviu Prigoana ca un post generalist, la inceputul anilor 2000, a fost vandut catre o firma offshore din Cipru. Dupa cativa ani, Sorin Ovidiu Vintu a recunoscut ca el controleaza televiziunea. Confruntat cu grave probleme financiare, in toamna anului 2010, Vintu semneaza un contract de administrare a postului cu omul de afaceri Sebastian Ghita.
In aprilie 2011, SOV anunta ca anuleaza contractul si, in urma unui scandal de santaj, este retinut si condamnat la inchisoare. In acelasi an, pe 2 mai, Ioana Vintu, fiica sa, anunta oficial ca noul proprietar Realitatea Media este Elan Schwartzenberg, iar tatal ei nu mai este asociat in niciun fel in aceasta afacere.
Din martie 2013, televiziunea este patronata de Cozmin Gusa si Maricel Pacuraru. Primul a anuntat ca se retrage. Elan Schwartzenberg sustine ca mai are dreptul la o serie de proprietati ale postului, pentru care se judeca prin tribunale.

Ancheta printre actionari

Sorin Ovidiu Vintu a fost ieri la DNA pentru a fi audiat in dosarul preluarii Realitatea Media de catre Maricel Pacuraru si Cosmin Gusa. Procurorii cerceteaza modul in care s-a facut vanzarea actiunilor postului de televiziune Realitatea. Vintu a refuzat sa faca alte precizari.
Ioana Vintu, fiica omului de afaceri, a fost audiata vineri la DNA in calitate de martor. Ea a fost chestionata de procurori in legatura cu modul in care s-a facut preluarea actiunilor Realitatea Media dupa ce Elan Schwartzenberg a iesit din actionariatul trustului.
In acelasi timp, anchetatorii verifica si modul in care Elan Schwartzenberg a cumparat actiuni de la Realitatea Media. In acest dosar se fac in prezent cercetari prealabile, nimeni nefiind urmarit penal.

(Sursa : Evenimentul Zilei)