DeCeNews : Ciutacu, despre mizele arestarii lui Sorin Alexandrescu

Victor Ciutacu, intr-o postare pe blogul personal, face o analiza asupra evenimentelor care au dus la arestarea lui Sorin Alexandrescu, seful Antena Group. "Dat fiind ca am trecut olecuta prin Intact (o nimica toata de noua ani), cred ca-mi pot exprima si eu o parere despre scopurile actiunii", scrie Ciutacu. De Ce News reda integral textul postat de Ciutacu pe blog, fara niciun fel de comentariu.

"1. Tragerea la fund a altcuiva. Evident ca ma refer la Dan Voiculescu, cel mai dorit (de multi) trofeu politic. De-a lungul celor 30 de zile (sau, prin recurs, mai putine) petrecute in arest, Sorin Alexandrescu poate deveni cooperant. Si incepe sa scrie. Cum ca, spre exemplu, ar fi fost nevoit s-o faca. Pentru ca avea obiective de performanta inalte, multe lefuri de platit si un patron nemilos. Altul, in realitate, decat cel din acte. Perspectiva de a-ti petrece urmatorii multi ani in puscarie, intr-un meci care oricum nu-i al tau, e infinit mai sumbra decat posibilitatea de a colabora cu anchetatorii in schimbul pronuntarii unei pedepse, sa zicem, cu suspendare.

2. Minarea credibilitatii postului de stiri al trustului si a vedetelor sale. Antena 3 s-a branduit, de-a lungul anilor, drept singura statie tv care nu se indoaie in fata abuzurilor autoritatilor si care nu face compromisuri. Simbolistica utilizata pentru asta a fost cea a convingerilor. Vedetele sale au devenit apreciate si, in unele cazuri, chiar iubite. Odata cu fireasca, dar fortata, asociere a lor cu un personaj acuzat de santaj (oamenii dezbat cazul la televizor, asta-i meseria lor), in mentalul colectiv apare intrebarea daca nu cumva toti sunt la fel. Omul obisnuit, pe de o parte, asociaza Antenele cu un tot (efect al branduirii ca mare familie), respectiv, pe de alta parte, incepe sa aiba indoieli. Il ajuta, in acest sens, si nebunia cifrelor vehiculate: s-a plecat de la 1,7 milioane si, la o zi distanta, s-a ajuns la miliardul de euro.

3. Taierea finantarilor din piata si inducerea incapacitatii de plata. Antena Group e, intre altele, vehicului financiar al televiziunilor din Intact. Odata implicat numele sau intr-un scandal penal de proportii, multinationalele vor deveni, subit, mai atente la cheltuirea banilor in aceasta directie. Si vor fi ajutate-n decizie de marile agentii de publicitate, aflate-n razboi deschis cu Intact dupa aprobarea ordonantei de urgenta care le afecteaza drastic veniturile (povestea rebate-urilor). O televiziune secatuita de lichiditati incepe sa-si piarda din percutanta si, ulterior, oamenii care au cota-n piata de specialitate. Si-i scade treptat forta (cazul Realitatea TV, dupa ce SOV a ramas fara bani de lefuri, e elocvent). De aici si pana la capitulare mai e un singur pas.

P.S. Pe Sorin Alexandrescu, om care mi-e profund indiferent, l-am intalnit de trei ori in viata (de doua ori in lift). N-am reusit sa trecem de faza salutului si a strangerilor de maini. Nu-i cunosc nici modul de actiune, nici capacitatea de negociere. Nici el mai nimic despre mine. Nu cred ca vreunul a pierdut ceva", conchide Victor Ciutacu.