AMOSNEWS -Panorama editorialelor (30 mai)

Care sunt problemele la ordinea zilei care ii preocupa pe editorialistii din presa scrisa? Va propunem o scurta trecere in revista a comentariilor din editiile de astazi...

SABINA FATI: Cine-i ataca pe ziaristi: presedintele? sau Despre starea presei intre sinucidere si crima (Romania Libera)

"Un consilier prezidential, si prin vocea lui chiar seful statului, se rasteste la ziaristi, o televiziune de stiri militeaza pentru eliberarea lui Gigi Becali, TVR il omagiaza pe Dan Voiculescu, un cunoscut jurnalist este agresat pe strada ziua in amiaza mare, iar manipularea a inlocuit demult stirile in cele mai multe medii de informare din Romania. Presa este doar partial libera in Romania, potrivit ultimului raport dat publicitatii la Washington de Freedom House, iar prima explicatie pentru moartea lenta a libertatii de exprimare este amestecul brutal al politicienilor in mass-media. Putem vorbi astfel despre presiuni directe de la patronii trusturilor de presa, care sunt in acelasi timp si oameni politici: deputatul PSD, Sebastian Ghita, proprietarul RTV, celebrul senator demisionar Dan Voiculescu, fondatorul grupului Intact sau cei din spatele televiziunii B1, care ii sustine neconditonat pe Traian Basescu si Elena Udrea. In aceeasi categorie intra, insa, si posturile publice de radio si televiziune, care in mod traditional fac politica celor aflati la putere. TVR s-a intors in mod strident la "epoca de aur" a omagierilor: de la Felix, fostul informator al Securitatii, astazi stapan peste Antene, Jurnalul National si celelalte, pana la Crin Antonescu, singurul presedinte antioccidental pe care l-a avut PNL de la infiintarea sa in 1875. In plus pentru ca toate informatiile care apar la televiziunea publica sa fie bine verificate, sef peste stiri este Claudiu Lucaci fostul purtator de cuvant al premierului Adrian Nastase, ramas fidel partidului, chiar daca a poposit ca director de comunicare si la Monica Iacob Ridzi pe vremea cand aceasta era ministra Tineretului si Sportului si facea tot felul de invarteli la marginea legalitatii."