Senatorul PSD Marius Sorin Bota a lansat catre Ministerul Fondurilor Europene o serie de propuneri care sa vina in sprijinul celor care depun proiecte pentru a fi finantate din fondurile europene, astfel incat rata de absorbtie a acestor fonduri sa creasca considerabil, apreciind in principal ca rata de accesare a fondurilor europene trebuie simplificata.
Sorin Bota a formulat aceste propuneri dupa o discutie purtata cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Conform sursei citate, in momentul de fata multe proiecte depuse in vederea finantarii sunt respinse inca din prima faza de evaluare datorita conditiilor de eligibilitate, administrative si, in special, datorita neprezentarii tuturor avizelor, certificatelor, declaratiilor si documentelor in formatul, valabilitatea si continutul solicitate de programul de finantare. In vederea solutionarii acestui aspect, senatorul Sorin Bota propune bariere administrative simplificate, reducerea timpilor de asteptare, crearea unui ghiseu unic, precum si alte solutii in vederea cresterii ratei de absorbtie a fondurilor europene.
Intre propunerile senatorului Bota se numara crearea unui ghiseu unic pentru obtinerea mai rapida, dintr-un singur loc, a avizelor necesare pentru proiectele finantate din fonduri europene, certificatul de urbanism ar trebui sa fie consultativ, crearea unui parteneriat intre guvern si bancile care acorda credite pentru cofinantarea proiectelor, care sa stabileasca un numar minim de criterii financiare de eligibilitate si de evaluare a proiectelor.
Parlamentarul social-democrat mai doreste, intre altele, eliminarea etapei de evaluare a proiectelor realizata de autoritatea de management/OI/etc., in cazul in care proiectul respectiv primeste acceptul de finantare din partea unui creditor (banca, IFN sau chiar firme de leasing care sa fie acceptate in procedura, mai ales pentru proiecte care implica achizitia de utilaje); introducerea posibilitatii ca aplicantul, dupa realizarea si depunerea proiectului in conformitate cu ghidul solicitantului, sa continue derularea acestuia in vederea atingerii obiectivelor si rezultatelor stabilite prin planificare eficienta a activitatilor proiectului si respectarea planificarii pentru a atinge obiectivele propuse (realizarea achizitiilor), urmand apoi sa primeasca cota de finantare nerambursabila; eliminarea solicitarii de prezentare a trei oferte in etapa de depunere a cererii de finantare, intrucat, practic, se fac selectii de oferte, fara a sti daca se va achizitiona si cand; eliminarea solicitarii de prezentare a caracteristicilor tehnice ale echipamentelor. Achizitia unui utilaj trebuie sa urmareasca performantele tehnice ale acestuia, care au ca rezultat indeplinirea indicatorilor.
In opinia senatorului PSD, devizele pe obiect ar trebui prezentate doar dupa obtinerea finantarii, intrucat implica costuri suplimentare pentru Beneficiar, care nu are nici o certitudine ca proiectul sau va fi acceptat. El mai militeaza pentru crearea unor initiative care sa vizeze combinarea fondurilor structurale cu Parteneriatul Public Privat.