Ambasadorul Italiei la Bucuresti, ES Mario Cospito, a organizat recent o degustare de vinuri italienesti oferite de firma Vinimondo, prezentarea vinurilor fiind realizata de renumitul enolog italian Luca Maroni, care s-a aflat in Romania cu ocazia Targului international de carte "Gaudeamus".
Enologii italieni vor sa produca in Romania cel mai bun sortiment de vin din lume, in apropierea localitatii Pestera din judetul Constanta, cu ajutorul unei investitii suta la suta romanesti, in valoare totala de 8 milioane de euro.
"Primul sortiment de vin realizat in Romania pe domeniul Bogdan, in apropierea localitatii Pestera din judetul Constanta, va aparea pe piata in 2013, urmand ca alte sase sortimente de vin sa fie produse incepand cu 2014. Avem ambitia sa producem aici cel mai bun vin din lume, pentru ca am gasit un teren foarte bun, mult entuziasm, dar si parteneri interesati nu numai de partea financiara, care este suta la suta romaneasca in acest proiect, ci si de partea calitativa a lucrurilor", a declarat, joi, enologul italian Luca Maroni, la un eveniment de degustare de vinuri italiene organizat la Ambasada Italiei la Bucuresti.
Specialistii italieni impreuna cu cei romani au infiintat o plantatie de vita de vie de 155 de hectare, de pe care s-ar putea produce doua milioane de butelii de vin. Recordul pe care vor sa-l doboare enologii italieni consta si in faptul ca strugurii vor fi prelucrati prin tehnologii biodinamice.
"Vom stabili un record mondial pentru ca la ora actuala nu mai exista in lume o firma care sa prelucreze struguri pe 155 hectare de teren si sa-i transforme in vin prin metode biodinamice, ceea ce inseamna ca nu se vor pune ingrasaminte chimice in pamantul cultivat cu vita de vie ci se va prelucra astfel incat vita sa ia ce este necesar din pamant", a spus Maroni.
Acesta a precizat ca vor exista pe domeniul Bogdan trei linii de productie, una universala, economica, o alta intermediara si una de top, iar sortimentele de vin vor fi printre altele din gama Pinot Noir, Feteasca Neagra, Chardonnay, Cabernet, Muscat Otonel.
"Ambitia noastra este sa realizam linii de productie pentru orice buzunar, una mai economica, una intermediara si una de top in asa fel incat orice roman sa poata bea vin de calitate si un vin sanatos. Ne bazam mai mult pe linia economica, dar de calitate. Practic, de pe o plantatie de vita de vie de 155 de hectare am putea produce doua milioane de butelii de vin", a adaugat enologul italian.
Desi vinul care va fi produs in Romania nu are un nume, enologul italian, responsabil cu partea tehnica in cadrul acestui proiect, a declarat ca se ocupa de graficul brandului, care va infatisa cele patru elemente esentiale pentru struguri, respectiv aerul, apa, focul si pamantul, impreuna cu trimiterea catre Romania, tara unde se va produce acest vin. "Nu ne-am gandit inca la un nume ci mai intai la soiul care se va produce in Romania pentru ca sortimentele si caracteristica strugurilor sugereaza numele vinului", a subliniat Luca Maroni.
Specialistul italian considera ca pe piata romaneasca exista foarte mult vin care nu s-ar putea vinde pe piata italiana din cauza continutului mare de sulfiti.
Cu o istorie in vinificatie de peste 3.000 de ani, peste 2.000 de varietati de vinuri, 10.000 de producatori si 20 de regiuni viticole, Italia isi disputa cu Franta titlul de cel mai important producator mondial de vin.
In 2011, productia italiana de vin a atins 40,3 milioane de hectolitri, din care 60% a fost destinata productiei de vinuri de calitate.
In 2011, exportul italian de vinuri a ajuns la 4,4 miliarde de euro, in crestere cu 12,4% fata de 2010, reprezentand 24 de milioane de hectolitri. Romania a importat din Italia, in primul semestru al acestui an, vinuri si musturi in valoare de 3,6 milioane de euro, cu 4,8% mai mult decat in aceeasi perioada din 2011, din care 48,4% au fost vinurile vrac.
Datele furnizate de Ministerul Agriculturii arata ca in primele opt luni ale acestui an, importurile de vin din Italia au totalizat 4.580 de tone, in valoare de 4,5 milioane de euro, iar exporturile 358 de tone in valoare de 602.928 euro. In perioada similara din 2011, importurile de vin din Italia au totalizat 7.839 tone, in valoare 4,9 milioane euro, iar exporturile au fost de 358 de tone valorand 622.810 euro.