Lucrarile de reabilitare si restaurare a Teatrului National Bucuresti (TNB) vor fi incheiate la sfarsitul lui 2014, cu aproximativ un an intarziere fata de termenul programat initial, costurile totale ridicandu-se la 65 de milioane de euro, acoperite printr-un credit contractat de la BDCE.
Santierul de constructii a fost inspectat, luni, de premierul Victor Ponta, care a anuntat ca lucrarile, incepute in 2010, vor fi incheiate in 2014. El a dat asigurari ca finantarea este certa, cheltuielile totale, estimate la 65 de milioane de euro, fiind acoperite printr-un credit contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). "Va fi una dintre cele mai moderne teatre nationale din Europa", a spus Ponta, citat de Mediafax.
El a adaugat ca noua cladire a teatrului va avea spatii destinate expozitiilor si cafenelelor, dar nu ar gazdui manifestari politice, o decizie care va apartine insa administratiei institutiei.
Directorul general al TNB, Ion Caramitru, a spus la randul sau ca este foate multumit de stadiul lucrarilor de reabilitare, dar a confirmat ca acestea vor fi incheiate probabil in 2014, cu circa un an mai tarziu decat a fost preconizat, din cauza intarzierilor inregistrate in procesul de mutare a Teatrului de Opereta.
"Conform planului, ar fi trebuit sa fie gata la anul, in toamna. Datorita faptului ca Opereta a plecat abia recent, de o luna, decalajul va fi cu acest timp, un an-un an si doua luni mai mult. In 2014, spre iarna", a spus Caramitru.
Acesta a adaugat ca, in ultimii doi-trei ani, a fost consemnat un aflux de public mai mare cu 160%-180% comparativ cu perioada anterioara si a apreciat ca nu criza teatrului este de interes la acest moment, ci depasirea crizei economice.
Potrivit declaratiilor anterioare ale reprezentantilor TNB, dupa ce lucrarile de reabilitare se vor incheia, teatrul va avea sapte spatii de joc: Sala Mare (900 de locuri), Sala Mica (250 de locuri), Sala Studio (598 de locuri), Sala Atelier (300 de locuri), Sala Pictura (286 de locuri), Sala Media si Amfiteatrul in aer liber.
Salile Teatrului National, dupa incheierea lucrarilor de reabilitare, vor fi rezervate atat spectacolelor permanente ale institutiei, cat si spectacolelor realizate de studenti sau mini-stagiunilor unor teatre invitate.
In luna mai 2010, consortiul format din Aedificia Carpati si Romest Electronic a castigat licitatia pentru reabilitarea Teatrului National, valoarea contractului anuntata atunci fiind de 48 de milioane de euro, fara TVA.