Cotidianul.ro : O noua "afacere" politico-economica a regimului Basescu
Cumpararea Oltchim, alta cacealma a la Dan Diaconescu

Castigarea de catre Dan Diaconescu a licitatiei pentru actiunile detinute de stat la Oltchim reprezinta punctul culminant al unui scenariu politic - cu implicatii economice imprevizibile - pus la cale de oamenii regimului Basescu in tentativa de a reduce forta electorala a USL.
A. Scenariul politic
Cum cele doua solutii de distrugere a USL - dizlocari masive de efective din PSD si PNL sau fortarea separarii social-democratilor de liberali - au esuat, s-a apelat la solutia de avarie Dan Diaconescu. Solutie care ar avea drept finalitate extragerea unui procent important din electoratul USL. Cum la alegerile locale aceasta solutie nu a dat rezultatele scontate, s-a mai adaugat si o componenta economica scenariului, preluarea unui colos industrial de catre Dan Diaconescu in "folosul poporului". O tema ultrasensibila si cu mare priza la electorat. Drept urmare, peste noapte Dan Diaconescu a primit misiunea de a se erija in "salvatore de la patria", evident cu elementele de propaganda aferente. Autorii scenariului nu au tinut si nu tin cont de soarta Oltchim si implicit a angajatilor combinatului si a familiilor lor.
Indiferent de situatie, scenariul are sansa de reusita
Totul a fost calculat pana in cele mai mici amanunte pentru ca implicarea lui Dan Diaconescu (in aceasta el este o creatie a PDL, la fel cum acum 21 de ani, Vadim a fost o creatie a FSN) sa aiba o finalitate indiferent de ce situatii s-ar fi putut inregistra.
Diaconescu pierdea licitatia
In aceasta situatie, in perioada ramasa pana la alegerile parlamentare, zilnic, postul lui Diaconescu, dar nu numai, ar fi bombardat electoratul cu acuze la adresa guvernului si a USL ca a rapit "poporului" sansa de a salva Oltchim si de aici, prin ricoseu, a unei parti insemnate a economiei romanesti. (Efecte: o usoara scadere a increderii in USL urmata insa doar de o rupere a maxim 3 - 4 procente)
Licitatia nu dadea niciun castigator
Am fi asistat la un bombardament si mai virulent a opiniei publice pe tema refuzului salvarii Oltchim, tema fiind asortata si de "intentia" guvernantilor de a "oferi" Oltchimul "unor investitori fara bani din strainatate" si evident ar fi fost "implicata" pe post de sperietoare o firma ruseasca. (Efecte o scadere ceva mai mare - decat in cazul pnctului 1 - a increderii in USL si o rupere de cca 5 - 7 procente)
Diaconescu castiga licitatia si plateste banii
Reteta mediatica este in aceast caz una simpla: Diaconescu si PPDD sunt considerati "salvatorii neamului" iar "poporul va deveni patronul Oltchim". (Efecte: o crestere mare a popularitatii gruparii conduse de DD si o crestere in jur a 15 procente electorale, majoritatea redirectionate din zona necaptiva a USL)
Diaconescu castiga licitatia dar nu achita banii
Aceasta varianta, la prima vedere ar putea sa insemne sfarsitul lui Dan Diaconescu si a gruparii sale. Dar si aici scenariul este bine conceput. Daca plata se face dupa alegeri, raman valabile efectele de la punctul 3. Situatia este identica si pentru cazul in care plata se face esalonat iar ratele se intind bine dupa alegeri. In situatia in care plata trebuie facuta inainte de alegeri, Diaconescu va explica neonorarea obligatiilor financiare prin "reaua credinta" a guvernantilor si a USL care nu a acceptat planul lui de demarare a unei subscribtii populare. Diaconescu va iesi cu formula "am vrut sa dau Oltchim poporului, dar ciocoii nu au vrut". (Efecte:similare celor de la punctul 2)
In urma negocierilor cu Guvernul, Diaconescu renunta la Oltchim
Opinia publica va fi bombardata cu informatii privind faptul ca guvernantii pun bete in roate noului proprietar, pun bete in roate "poporului", "guvernul nu vrea salvarea Oltchim". (Efecte:o scadere a increderii a USL - similar punctului 2, crestere moderata a increderii in PPDD si o rupere a cca 8 procente din zona USL).
B. Scenariul economic
Dan Diaconescu este doar o interfata. Subiectul este discutat de ore bune. Mai ales ca exista suspiciuni serioase ca seful PPDD nu ar avea banii necesari. In 2010 "Romania Libera" a prezentat un top al celor mai bogati oameni din media, iar Diaconescu era creditat cu o avere de 26 milioane de euro. O suma totusi nu doar sub nivelul pretului pe care urmeaza sa-l plateasca ci si foarte mica legata de cheltuielile pe care, in calitate de actionar trebuie sa le faca in timp foarte scurt. Conform presei economice, sunt necesare investitii de mediu in valoare de 120 milioane euro si 700.000 euro pentru retehnologizarea combinatului. Iar in ceea ce priveste datoriile Oltchim, iarasi suntem in fata unei nebuloase. Pentru ca nu se stie cine urmeaza sa le plateasca. Datoriile sunt intre 5 si 700 milioane euro.
Exista trei "variante" privind cine se afla in spatele lui Dan Diaconescu. Una dintre acestea il dau pe omul de faceri Sebastian Ghita ca fiind adevaratul cumparator. Un argument in acest sens il constituie promovarea excesiva din ultima luna a lui Dan Diacoenscu pe "Romania TV" postul patronat de Ghita. Cine a avut posibilitatea sa urmareasca in paralel transmisiile televiziunilor de stiri de la licitatie, ar fi putut remarca ca pentru RTV, nu a existat decat Dan Diaconescu. Restul participantilor nici nu au contat si tot postul patronat de Sebastian Ghita l-a anuntat pe Diaconescu drept castigator cu mult timp inaintea oficializarii. Desi in anumite medii de informare, Ghita este dat ca fiind prieten cu Ponta, exista numeroase indicii care il dau pe Ghita ca fiind un apropiat de PDL si Traian Basescu. Prezentam doar doua dovezi: in 2009 Ghita apare pe lista oficiala a donatorilor pentru campania electorala a PDL; "Romania TV" desi se prezinta ca un post echidistant, loveste sub centura USL si guvernul Ponta exact cand "trebuie".
In ecuatie apare si numele omului de afaceri Ioan Niculae (cunoscut si ca patron al echipei de fotbal Astra Ploiesti). Nu in ultimul rand se mai fac referiri si la o firma straina, care nu a tinut sa iasa in fata pentru a nu avea prejudicii de imagine in caz de infrangere. Dar aceasta ultima varianta este cea optimista si vine pe canale ale invitatilor RTV.
Cel putin pana cand se vor finaliza negocierile Guvern - Dan Diaconescu, mai multi analisti economici sustin ca prin preluarea Oltchim de catre Dan Diaconescu, situtia combinatului nu se va schimba.
PS
Cine a urmarit integral transmisiile TV de la licitatie nu se poate sa nu fi remarcat un fapt ciudat: dupa ce comisia a analizat toate ofertele si s-a pronuntat, adica l-a desemnat pe Dan Diaconescu drept castigator, acesta a afisat o mina care nu era una a unui invingator. Din contra, Diaconescu avea fata unui invins. La prima vedere, in urma faptului ca nu a fost adjudecat si pachetul de creante de la Electrica, Diaconescu avea un motiv in plus sa jubileze. Daca Chicomplex ar fi achizitionat creantele de la Electrica, automat, Diaconescu devenea debitor al Chicomplex cu o suma egala celei pentru care a achizitionat actiunile Oltchim. Si in caz de neachitare, ar fi fost executat de catre Chicomplex.