Dan Diaconescu, declarat castigator al licitatiei pentru Oltchim, este actionar la trei companii care au inregistrat datorii de 2,3 milioane de euro la bugetul statului. Diaconescu, care spune ca va finanta Oltchimul, ba cu ajutorul poporului, ba prin intermediul unor investitori misteriosi, este si proprietarul OTV, care este in plin proces de insolventa. Din dosarul de faliment al OTV rezulta ca datoriile totale ale televiziunii sunt de 6,5 milioane euro din care 600 000 euro catre finantele publice. Dan Diaconescu este cercetat de procurori pentru spalare de bani si evaziune fiscala si a fost trimis in judecata pentru santaj.
Dan Diaconescu nu a utilizat in "afacerea" Oltchim niciuna din firmele la care este actionar si care au datorii la stat, ci a depus oferta in nume propriu.
Dan Diaconescu a castigat, vineri, licitatia publica pentru pachetul de actiuni detinut de Ministerul Economiei la Oltchim devenind astfel noul actionar majoritar al combinatului. Diaconescu spune ca este pregatit sa investeasca 2 miliarde de lei in combinat, dar nu a precizat clar de unde vin banii. O analiza simpla a activitatii firmelor la care Diaconescu este actionar ne arata ca acestea nu sunt lipsite de probleme si de datorii catre stat.
Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului, Dan Diaconescu este actionar la cinci companii: Preciziei Bussines Center, Oglinda Television, El Salt RCP 2000, Oglinda Press, Dan Diaconescu Distribution L.D si Ocram Televiziune, companie care detine postul OTV. Potrivit informatiilor publicate de site-ul ANAF, in iunie doua din companiile la care Dan Diaconescu este actionar inregistrau datorii la stat de peste 1,75 milioane euro.
Cele mai multe datorii le inregistra compania Oglinda Press, la care Diaconescu este actionar cu 95%. Oglinda Press avea datorii totale de 7.035.582 lei, din care 7 milioane la bugetul de stat (din care 2,7 mil. lei TVA, impozit pe profit - 1 mil. lei, dobanzi si penalitati de 2,5 milioane de lei), 25.647 lei la pensii, 912 lei la somaj, 9023 la sanatate.
Oglinda Television (companie disctincta), unde Dan Diaconescu are 92% din actiuni, inregistra in iunie datorii totale catre bugetul de stat de 843.571 lei, din care 500.662 lei datorii la bugetul de stat, 259.998 lei la pensii, 8.800 lei la somaj, 74.773 lei la sanatate.
La datoriile celor doua companii se adauga si 600 000 euro pe care ii datoreaza Ocram Televiziune (care detine licenta OTV) la finantele locale. In total, companiile la care Dan Diaconescu este actionar au inregistrat datorii catre stat in valoare de 2.350.000 euro.
Principala afacere a lui Dan Diaconescu este OTV-ul. Pe 30 martie OTV a intrat in faliment. Tribunalul Bucuresti a admis solicitarea societatii Mamitzu Production SRL, care a cerut instantei declansarea procedurii insolventei pentru televiziunea lui Dan Diaconescu. Societatea Mamitzu Production SRL a solicitat Tribunalului Bucuresti (TB), pe 30 noiembrie 2011, deschiderea procedurii insolventei in cazul societatii Ocram Televiziune SRL.
Mamitzu Production SRL a cerut deschiderea procedurii de insolventa pentru o datorie de 200.000 de lei (aprox. 46.000 de euro). In cadrul procedurii de insolventa a fost realizata si o lista cu datoriile totale pe care OTV le inregistreaza. Presa a relatat ca datoria totala a OTV este de 6,5 milioane euro, din care 2,6 sunt sub conditie suspensiva (n.r. - conditie care suspenda efectele unui act pana la momentul realizarii sale). Citeste aici detalii despre procedura de insolventa a OTV http://www.mediafax.ro/cultura-media/otv-a-intrat-in-faliment-9454926.
OTV, 600 000 euro datorie la finante
Ocram Televiziune, firma disctincta de Ocram Press care are 7 milioane lei datorie la stat, inregistreaza si ea datorii la stat. Potrivit datelor din dosarul de insolventa publicate in presa rezulta ca in lun august Ocram Televiziune era datoare si la Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti cu 575.000 de euro si la Serviciul Public pentru Finante Publice Locale cu aproape 28.000 de euro.
DNA: Diaconescu, printr-un asociat, a santajat un primar pentru 200 000 euro
Dan Diaconescu si alti doi colaboratori ai sai au fost trimisi in 2010 in judecata de DNA pentru santaj. Procurorii spun ca Diaconescu si cei doi colaboratori au obtinut diverse sume de bani prin santajarea unui primar si a unui om de afaceri. In rechizitoriul intocmit de procurori se arata ca, in perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu l-a amenintat in mod repetat, atat in mod direct, in cadrul emisiunii "Dan Diaconescu Direct" din 21 iulie 2009, difuzata de postul de televiziune OTV, cat si indirect, prin intermediul lui Doru Parv, pe primarul unei comune din judetul Arad, pentru a-l determina sa le dea suma totala de 200.000 euro. Primarul aradean, sub presiunea acestor amenintari, i-a dat lui Doru Parv suma de 30.000 euro si 42.000 lei, "scopul fiind ca banii sa ajunga, in final, la Dan Diaconescu". In 2010, in acest dosar, Dan Diaconescu a fost arestat preventiv pentru 2 zile.
OTV, cercetata pentru spalare de bani si evaziune fiscala
Dan Diaconescu mai este cercetat si pentru evaziune si spalare de bani. In rechizitoriul dosarului de santaj, procurorii DNA spun ca un control al Garzii Financiare a descoperit nereguli in contabilitate care conduc spre ipozeza ca in cadrul OTV se spala banii din diverse activitati infractionale.
"Cu ocazia desfasurarii celor doua perchezitii la sediul postului "OTV", a rezultat ca SC Ocram Televiziune SRL, SC Oglinda Televizion SA si SC Telecroma Media SRL prezinta serioase deficiente in modul in care este organizata si tinuta contabilitatea primara. Pentru acest motiv, s-a cerut Garzii Financiare - Sectia Municipiului Bucuresti, prin adresa cu nr. 163/P/2009 din 14.07.2010, sa efectueze verificari la societatile comerciale susmentionate. In raportul preliminar nr. 704272/17.08.2010, Garda Financiara - Sectia Municipiului Bucuresti a constatat mai multe nereguli, ce pot constitui indicii cu privire la savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani de catre reprezentantii si administratorii respectivelor societati", se mentioneaza in rechizitoriu. Dosarul pentru spalare de bani si evaziune nu a fost inca trimis in judecata.
Diaconescu, 8 milioane de euro avere estimata
In 2011 averea lui Dan Diaconescu era evaluata la 8-9 milioane euro. In 2010 presa a vehiculat ca averea lui Diaconescu ar fi de 30 milioane euro. Un tabloid a realizat si un recensamant al proprietatilor imobiliare detinute de Diaconescu. Astfel Diaconescu ar fi detinut in 2010 sase imobile. Presa a mai vehiculat si ca Diaconescu ar mai detine un iaht de 2.000.000 de euro, un Rolls-Royce Phantom de 385.000 de euro, un Rolls-Royce Drophead de 340.000 de euro, un Bentley Flying Spur de 200.000 de euro si doua elicoptere. Toate aceste proprietati nu au fost insa confirmate oficial.

Sursa: gandul.info