Localitatea mehedinteana Svinita, unde traieste o comunitate importanta de sarbi, este cunoscuta atat in Romania, cat si in Europa ca o zona unde plantatiile de smochini au facut istorie. Traditia face ca de mai bine de 20 de ani fiecare sarb sa aiba in gospodarie cel putin un smochin. Autoritatile au hotarat ca in fiecare an in zona sa fie organizat un Festival al Smochinului.
"Anul acesta, in luna august va avea loc cea de-a 13-a editie a Festivalului Smochinului, prilej cu care gospodarii isi vor etala productia de dulceata si tuica. In comuna noastra, primul smochin a fost plantat in anul 1500 de catre un mare boier si de atunci, din neam in neam, fiecare s-a indragostit pur si simplu de aceste fructe exotice si am ajuns sa facem o traditie", a declarat Nicolae Curici, primarul comunei Svinita.
Din pacate insa, din cauza temperaturilor scazute care s-au inregistrat in judetul Mehedinti in iarna 2011-2012, majoritatea smochinilor din Svinita s-au uscat.
"Toti smochinii au fost afectati de ger, pentru ca a fost perioada aceea la inceputul lunii ianuarie cand au fost temperaturile mai ridicate si seva a inceput sa lucreze, apoi au urmat mai bine de doua saptamani de ger naprasnic, de -20 de grade, si toti au inghetat. Nu am mai avut ce sa le facem decat sa ii taiem si sa asteptam sa dea lastari tineri. Majoritatea si-au revenit, dar acum sunt foarte mici. Anul aceasta, festivalul va fi mai sarac, dar tot se va organiza", a declarat Jivita Balaci, responsabil cu livada de smochini din Svinita.
In comunitatea sarba s-au accesat si fonduri nerambursabile pentru realizarea unor livezi cu smochini care sa aduca locuri de munca si profit localitatii. Si aceste livezi sunt in pericol.
"Acum doi ani am accesat fonduri nerambursabile printr-un proiect in care am prezentat intentia de a crea locuri de munca, dar si dorinta de a face cunoscuta zona noastra prin plantatiile de smochini, si am reusit sa realizez o livada de peste 1.000 de arbusti, insa gerul a fost aspru iarna trecuta si multi au fost afectati. Nu o sa renunt, o sa replantez alti smochini acolo unde nu s-a mai putut salva nimic, iar in doi ani vom avea din nou productie bogata de smochine", a mai spus primarul Nicolae Curici.
Smochinii de peste 20 de ani au cazut prada frigului, iar din bogatele plantatii al caror renume a facut inconjurul lumii a ramas o gramada de lemne uscate.
Primaria din Svinita, dar si intreaga comunitate sarba traiesc cu speranta ca gerul nu a afectat si radacinile smochinilor si spera ca livezile sa renasca, iar istoria smochinului sa mearga mai departe.