Intr-un mic atelier din Craiova, 19 femei creeaza tricotaje de lux, cu cristale Swarovski, perle, alte pietre si margele, modele sofisticate,
dar realizate din materiale naturale, de calitate. Echipa coordonata de Ecaterina Diulescu incropeste pulovere si piese unicat sau chiar mici colectii inedite pentru Franta, Anglia, Germania, Italia.
Cateva femei se zaresc pe bancuta din fata atelierului de creatie de pe strada Petre Carp, numarul 34, din Craiova. Au iesit sa lucreze la aer. In timp ce discuta cu noi, mainile le merg incontinuu. Nu se opresc din lucru nici macar atunci cand ridica privirea. Tricoteaza pulovere din lana pentru o firma din Franta. In atelier, multe alte femei lucreaza de zor. Ecaterina Diulescu coordoneaza afacerea inca din 1992, cand s-a apucat de tricotat la scara inalta. Are 63 de ani si este de profesie invatatoare, dar pasiunea pentru tricotat a determinat-o sa se lanseze in afaceri hand made. In prezent, firma sa, Kasiova, are 19 angajate. "In cei 20 de ani de munca am trecut prin toate etapele. Mai intai am vandut la magazine, apoi in targuri specializate. Apoi am mers in targuri in afara tarii. Primul a fost in Suedia. In timp, am participat la foarte multe targuri subventionate de guvern, pentru ca eu participam cu produse inedite, dar la multe mergem si pe cont propriu", incepe istorisirea Ecaterina Diulescu. A vandut produsele hand made si in supermarketuri, dar ulterior s-a axat pe export. "Mi-am dat seama ca echipa cu care lucrez - si este o echipa stabila - poate executa produse cu un grad de dificultate mai mare si chiar produse de lux, ce presupun atat o manopera de durata, cat si o dificultate tehnica a tricotatului si crosetatului. Am ajuns pana la a executa unicate sau serii foarte mici, respectiv colectii cerute de designeri romani sau straini", a spus Ecaterina Diulescu. In atelierul sau de pe strada Petre Carp se fac tricotaje, broderii pe tricotaje, deci se lucreaza si la croseta. Echipa Ecaterinei Diulescu a facut pana si papusi, cum ar fi papusa Waldorf, pentru o firma din Germania. Kasiova lucreaza numai cu materiale naturale: lana, bumbac si in. Detinatoarea firmei spune ca materialele sunt achizitionate in special din Romania, dar unii designeri externi prefera sa trimita ei materia prima pe care o doresc.
Tricotajele "made in Craiova" merg la export
Cea mai mare parte a produselor firmei Kasiova ajung la export. Diulescu a aratat ca lucreaza pentru Franta, Germania si Italia. In aceste zile, femeile din atelier tricoteaza pentru o companie multinationala cu sediul la Londra - Coats - si pentru o firma din Franta - Paul & Joe. Prin intermediul unor reprezentanti romani sau straini, din "mainile de aur" ale craiovencelor au iesit produse speciale, pentru branduri internationale ca Zadic & Voltaire, Andrea Crews, Allude, Bemini si altele. Marketingul companiei craiovene este unul clar, bine definit. Ecaterina Diulescu sustine ca participa la targuri specializate pe contractari, cum ar fi cele de la Paris, unde merge de doua ori pe an, ca, de altfel, si in Italia. Acolo se incheie contractele viitoare. Unele comenzi sunt destul de dificile si solicitante. De exemplu, zilele trecute au lucrat printr-un intermediar tot din Craiova, pentru un brand de top din Europa si au avut de cusut cate 400 de margele pe fiecare piesa de vestimentatie. Designerii europeni trimit la Craiova doar poza cu un obiect ce trebuie creat si materialul din care trebuie tricotat. Ecaterina Diulescu creeaza apoi schitele de lucru si face primele modele (atunci cand timpul ii permite), pentru a le da indicatii femeilor din atelier care vor lucra piesele.
Viata vazuta din varful andrelei
La targurile specializate din lume, Kasiova participa cu colectiile sale, iar in alcatuirea lor sunt aduse elemente din traditia romaneasca, spune Ecaterina Diulescu: "In luna februarie, am prezentat la Paris o frumoasa colectie, in care elementul de baza a fost spicul de grau, preluat de pe covorul oltenesc. O alta colectie cu multe elemente crosetate din in este expusa, in prezent, la Centrul de Afaceri Roman din Emiratele Arabe Unite, in Charjah (Dubai). Si la aceasta colectie se gasesc multe elemente din traditia populara romaneasca". Deviza firmei este bazata pe factorul uman: "Ceea ce facem noi nu poate face masina!". Nu intotdeauna este usor sa crosetezi, sa tricotezi. Un pulover cu un elefant mare pe fata, produs care se lucreaza la aceasta data in atelier pentru firma din Franta, poate fi realizat in trei-patru zile. Iar in momentul in care il vinde designerul francez, el poate incasa chiar si 250-300 de euro. Cel mai complicat produs creat de mainile craiovencelor de la Kasiova a fost o jacheta din traditia bavareza, pentru o firma din Germania, iar o singura piesa se executa intr-o luna. Motivele erau trandafiri si alte flori asemanatoare cu cele de pe iile romanesti. S-a lucrat numai cu andrele mici, de cativa centimetri.
Profit mic, munca asidua
Potrivit informatiilor Ministerului Finantelor, in bilantul contabil de pe anul 2010, Kasiova Com SRL din Craiova inregistrase o cifra de afaceri de 417.446 de lei, iar profitul realizat a fost de 51.367 de lei. Firma nu practica adaosuri mari. "Cinstit vorbind, toata lumea crede ca din aceasta afacere se castiga enorm. Nu este asa. Succesul acestei afaceri consta in faptul ca aici isi gasesc loc de munca 19 femei, uneori chiar mai multe, cand cererea este mai mare, femei care nu ar putea gasi un loc de munca in alta parte si care fac ceea ce le place aici. Au posibilitatea sa-si valorifice talentul. Lucrul de mana presupune multa pasiune, indemanare, un gust estetic, un simt al proportiilor", sustine Diulescu. Planurile de viitor ale Ecaterinei Diulescu se bazeaza pe nepoata ei, Irina Covrescu, de 15 ani: "Eu as fi foarte multumita daca as avea putere sa mai rezist cativa ani la nivelul la care sunt, pana cand nepoata mea cea mare, Irina, va termina scoala si va prelua afacerea. Cred eu ca este o buna organizatoare".