Ziarul Financiar : Principalii finantatori internationali vin la Bucuresti. Incepe plata facturii pentru uriasul credit de 20 mld. euro

BNR GAZDUIESTE REUNIUNEA "COLEGILOR DE CLASA" DE LA FMI SI BM

Romania, al doilea mare client al Fondului Monetar International din Uniunea Europeana dupa Grecia, va gazdui in acest weekend reuniunea rotativa a constituantei FMI si a Bancii Mondiale, structura organizatorica condusa de Olanda si care reprezinta inclusiv interesele Bucurestiului in comitetele directoare ale celor doua institutii financiare internationale.
Acest eveniment a fost anuntat inca de la sfarsitul lunii aprilie de catre guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El spunea atunci ca la evenimentul organizat la Bucuresti si-au anuntat participarea 12 guvernatori de banci centrale si ministrii de finante din tarile care fac parte din acest grup.
Constituanta olandeza este formata din Romania, Olanda, Armenia, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cipru, Georgia, Israel, Macedonia, Moldova, Muntenegru si Ucraina si voteaza in numele acestor tari in boardurile executive ale FMI si BM.
Este pentru a doua oara dupa Revolutie cand Romania organizeaza acest eveniment, prima data reuniunea avand loc in 1998.
Organizarea acestei reuniuni se realizeaza o data pe an, pe baza unui principiu de rotatie intre tarile membre ale constituantei olandeze.
Romania inca este reprezentata la FMI de Mihai Tanasescu, care este senior advisor, iar la Banca Mondiala de Stefan Nanu, care ocupa pozitia de director adjunct al constituantei olandeze.
Din aceasta vara functia de negociator-sef al FMI pentru Romania va fi preluata de olandezul Erik Jan de Vrijer, care va avea misiunea de a supraveghea rambursarea de catre Romania a celor 10,5 miliarde de drepturi speciale de tragere (DST - moneda FMI) trase de la fond, peste 12 miliarde de euro la cotatia actuala a DST. Imprumutul reprezinta aproximativ 9% din PIB-ul tarii estimat la 140 miliarde de euro.
Schimbarea coincide cu apropiata incheiere a mandatului lui Mihai Tanasescu pe pozitia de reprezentant al Romaniei la FMI, functie pe care o detine de circa cinci ani.
Tanasescu urmeaza sa primeasca un post de viceprese¬dinte la Banca Europeana de Investitii. In locul lui Tanasescu va pleca la Washington Serban Matei, seful Directiei operatiuni de piata din BNR, potrivit unor surse bancare.
In FMI sunt 24 de constituente. Tarile mari, precum SUA si China, au propriul lor loc in boardul FMI si voteaza direct.

Cati bani am luat de la FMI si BM si cand ii dam inapoi

Pentru a face fata crizei, Romania a devenit la inceputul lui 2009 unul dintre principalii clienti ai FMI din Uniunea Europeana, intrecand Ungaria, dar fiind depasita de Grecia. Ungaria a primit aprobarea de la FMI pentru un imprumut de 10,5 mld. DST si a tras 7,6 mld. DST, in timp ce imprumutull stand-by aprobat pentru Grecia a totalizat 26,4 mld. DST, suma trasa fiind de 17,5 mld. DST.
Pana acum Romania a platit doar dobanzi aferente imprumutului record de aproape 20 mld. euro semnat cu FMI, Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala in urma cu trei ani - cel mai mare imprumut din istoria Romaniei si cat jumatate din bugetul tarii.
Prima plata a principalului catre FMI va avea loc pe data de 6 august 2012 si va fi in suma de 546 de milioane de drepturi speciale de tragere (DST, "moneda" FMI), peste 600 mil. euro la cotatia din prezent a DST.
Pe parcursul acestui an, Romania va trebui sa ramburseze catre FMI aproximativ 1,8 mld. euro.
Din acestia, Ministerul Finantelor trebuie sa dea inapoi 121 mil. euro FMI, iar BNR trebuie sa plateasca circa 1,4 mld. euro, diferenta reprezentand dobanzi.
Din imprumutul de la FMI, de aproximativ 12 mld. euro, la buget au ajuns doar circa 2 mld. euro, diferenta intrand la rezerva valutara a BNR.
Cea mai mare parte a imprumutului contractat in 2009 de la FMI se ramburseaza din rezervele valutare ale BNR, nu de la buget, astfel ca nu ar trebui sa existe constrangeri legate de rambursarea imprumutului, avand in vedere ca in mai 2012 rezervele valutare au ajuns la 33,5 mld. euro.
De la Banca Mondiala Romania a imprumutat 1 mld. euro pe care incepe sa-l ramburseze incepand cu anul 2022. Recent, Banca Mondiala a aprobat o linie de credit de 1 mld. de euro pentru Romania, care va consolida rezerva de lichiditati a Ministerului Finantelor, reprezentand o plasa de siguranta in cazul in care tensiunile de pe pietele financiare se vor accentua.