Inpolitics : Dezvaluiri-soc: UNPR, spaguirea seicilor arabi si afacerile cu urmaritii FBI (Autor : Bogdan Tiberiu Iacob)

Portavocea SRI, cum mai e cunoscut deputatul Ion Stan, aduce acuzatii de o gravitate ieșita din comun formatiunii conduse de fostul ministru al Apararii, Gabriel Oprea, in legatura cu bani murdari storsi din industria de aparare a Romaniei, prin intermediul unor afaceri derulate cu infractori urmariti de FBI, ori prin spagi cerute pe fata unor seici arabi.
Intr-o declaratie politica sustinuta in parlament, zilele trecute, vicepresedintele comisiei SRI, pesedistul Ion Stan, creioneaza un tablou socant al industriei de aparare a Romaniei, asa cum a "evoluat" in ultimii ani sub pulpana UNPR, formatiunea generalilor, cum i se mai spune.
Cu PDL la putere si cu Gabriel Oprea, presedintele UNPR, la carma MapN, Compania Nationala ROMARM a fost data pe miinile uneperistului Marius-Vasile Crisan, actualmente prim-vicepresedintele organizatiei judetene Alba si vicepresedinte national al UNPR. "Cu foarte putine exceptii, industria de aparare, atat cat mai exista, este deliberat impinsa in faliment, comenzile sunt la nivelul a 15-20% fata de anul 2008, iar conturile peste tot blocate" afirma deputatul PSD.
Care ar fi explicatiile acestui faliment aproape controlat?
Un exemplu: la conducerea Departamentului Achizitii a fost numita, evident politic, Mihaela Cobaschi, o nepoata a senatoarei Sorina Placinta.
"Sefa achizitiilor gestioneaza bugetul achizitiilor la nivel national si este nedespartita de directorul Marius-Vasile Crisan, mai cu seama la numeroasele si desele intalniri de afaceri care au loc numai la Hotelul Marriott. Pasiunea directorului pentru hoteluri de lux este cunoscuta atat in tara, cat si in strainatate. El locuieste in Bucuresti, pe cheltuiala statului, la Hotel Phoenicia, nu la Complexul Haiducul, unde stau alti detasati din provincie. In strainatate, partenerii straini il campeaza prin paradisurile din insulele si tarisoarele exotice".
Dezvaluirile lui Stan continua: "Unui seic din Emiratele Arabe Unite, seful Departamentului de Securitate, care a venit la Romarm pentru achizitii, directorul Crisan i-a cerut un "comision" foarte mare. Seicul s-a manifestat indignat si a plecat fara sa incheie contractul, spunandu-i directorului ca peste tot in lume comisionul il plateste vanzatorul, nu cumparatorul. In Iordania, tot din cauza comisionului cerut cumparatorului, directorul Romarm a compromis sansele unui contract important. Partenerul iordanian a tinut sa precizeze ca niciodata nu a mai intalnit o astfel de situatie in relatiile cu partea romana.
Fara sa se pregateasca, sa se anunte si sa obtina viza, directorul Crisan a aterizat pe aeroportul din Bagdad, de unde a incercat sa-si organizeze niste intalniri. Dupa o zi si o noapte de asteptare, nefiind de nimeni luat in seama, Crisan a venit asa cum a plecat.
Aceste insuccese i-au fost, insa, compensate de relatia de afaceri stabilita cu fratii Oliver si Ulhric M. Weigan, cetateni germani, fosti rezidenti in SUA, pe seama carora FBI-ul si justitia americana au retinut nu mai putin de 83 de capete de acuzare pentru "conspiratie, import ilegal, detinere si transfer ilegal in SUA a peste 9.500 de mitraliere, spalare de bani si evaziune fiscala".
Cu personaje de acest calibru, "Romarm si Fabrica de Arme Cugir au incheiat cu firma M&M, o "casuta postala" din SUA, un contract de vanzare arme de foc pentru piata comerciala americana, incalcand grav alte contracte aflate in derulare pe aceeasi piata. Si, pentru a da fabricii lovitura de gratie, in contractual incheiat au fost prevazute clauze de penalizare pentru nelivrari cuantificabile pana la 35.000 dolari pe zi, ceea ce ar fi condus la preluarea fabricii de catre Oliver Weigand, in cel mult un an. Aceasta operatiune infractionala a fost perfectata pe parcursul mai multor intalniri atat in tara, cat si in strainatate, iar detaliile finale au fost stabilite si agreate de Crisan si Viorel Manole, cu Oliver Weigand, in perioada 10-16 iunie 2011, in Bahamas, unde cei doi s-au deplasat fara a avea un mandat pentru a negocia si perfecta o asemenea afacere. De fapt, majoritatea deplasarilor lui Crisan in interesul serviciului, in strainatate, au fost facute fara aprobare si fara mandat, iar rapoartele de deplasare au lipsit pana recent cand, fiind atentionat, a incropit ceva rapoarte laudative la adresa abilitatii sale manageriale, dar fara continut.
Interventia unuia dintre serviciile secrete si a Sindicatului de la Fabrica de Arme Cugir l-au determinat pe fostul ministru al economiei sa ceara anularea si renegocierea contractului cu M&M. Interesele de finantare a partidului sau alte considerente, numai de el stiute, l-au impiedicat insa pe ministrul economiei sa puna capat unei asemenea activitati infractionale.
Weigand cointereseaza partenerii de afaceri din Romania, atat cu sume cash, cat si cu carti de credit.
Prin afaceri de acest gen, Compania Nationala Romarm si alte unitati din industria de aparare au ajuns in situatia de a fi puse pe lista societatilor comerciale propuse pentru management privat, un management care nu va mai tine seama de nevoile strategice si de aparare ale Romaniei.
In viziunea PDL, industria de aparare este pregatita pentru a deveni una dintre cele mai mari afaceri imobiliare, cu o miza de mai multe miliarde. In acest sens, s-au pregatit mai multe proiecte de regrupare pentru crearea oportunitatilor imobiliare la Uzina de Tancuri Bucuresti, Metrom si Carfil Brasov si Cugir" mai spune vicepresedintele Comisiei SRI.
"Industria nationala de aparare mai are sanse. Dar pentru a se mai salva ce se poate salva, ea trebuie eliberata de capusele politice si de combinatiile infractionale cu mafia transnationala a traficantilor de arme" conchide el.