De ieri, masinile pot traversa din nou Valea Vlaicii, deocamdata numai dinspre strada Stefan cel Mare catre Calea Unirii
Dupa 14 luni de la inceperea lucrarilor la pasajul suprateran din centrul Craiovei, circulatia a fost din nou reluata prin Valea Vlaicii, ieri-dimineata, de la ora 10.00. Deocamdata, masinile au la dispozitie doar un sens unic, dinspre cartierul Brazda lui Novac catre centru, pe relatia strada Principatele Unite - strada Stefan cel Mare - sensul giratoriu de la kilometrul 0 - Calea Unirii.
De duminica se va circula din nou pe Calea Bucuresti
Desi infrastructura rutiera nu este definitivata, circulatia se va relua, totusi, prin Valea Vlaicii in toate directiile, de duminica dupa-amiaza, de la ora 16.00. Asadar, de la sfarsitul acestei saptamani se va putea circula atat prin sensul giratoriu de sub pasaj, inclusiv catre si dinspre strada Brestei, cat si pe langa pasajul suprateran, refacandu-se legatura intre bulevardul Nicolae Titulescu si Calea Bucuresti. Reluarea circulatiei pe langa pasaj a fost ceruta imperios de Primaria Craiova, pentru a putea inchide, saptamana viitoare, strada A.I. Cuza, in vederea construirii scenei pentru Romanian Music Awards. Dupa alegeri, insa, circulatia va fi din nou inchisa, fie si partial, in zona pasajului suprateran, in vederea terminarii lucrarilor la infrastructura rutiera.
"Deocamdata, astazi (ieri - n.r.), am dat drumul circulatiei dinspre strada Principatele Unite prin sensul giratoriu catre Calea Unirii. Duminica viitoare, vom da drumul circulatiei pe sub pasaj, in toate directiile, si pe bretelele laterale ale pasajului, ca si cand lucrarile ar fi terminate. Doar pe pasaj nu se va circula. Reluarea circulatiei se face la solicitarea Primariei Craiova, pentru ca sa se poata inchide strada A.I. Cuza pe durata Romanian Music Awards. Apoi, dupa o saptamana, va ramane deschisa definitiv circulatia prin sensul giratoriu catre strazile Brestei, Unirii, Stefan cel Mare, Principatele Unite, dar vor fi din nou inchise bretelele de langa pasaj", a explicat ing. Gabriel Nicolau, directorul Agentiei Poduri din cadrul Societatii de Constructii in Transporturi (SCT) SA Bucuresti.
"Zona sensului giratoriu este finalizata, are doua straturi de asfalt si nu se va mai inchide. Doar pe bretele se va inchide circulatia, dar numai partial, pe cate un sens, pentru asezarea celui de-al doilea strat de asfalt. In prezent, in zonele invecinate pasajului se lucreaza la amplasarea parapetului pietonal, la amenajarea rampelor, a trotuarelor, dar si la amenajarile peisagistice, urmand sa se planteze flori in sensul giratoriu de la kilometrul 0", a completat Mihaita Iscru, inginer-sef la Agentia Craiova a SCT Bucuresti, sef de santier pe partea de drumuri din jurul pasajului suprateran.
Pasajul trebuia sa fie gata ieri
Ieri s-au implinit cele 14 luni de la inceperea lucrarilor si ar fi trebuit sa fie dat in folosinta pasajul suprateran din Valea Vlaicii. De astazi, constructorii si-au depasit oficial termenul de finalizare. Desi lucrarile avanseaza vazand cu ochii, mai sunt totusi destule de facut.
"Am terminat suprastructura, iar parapetul e facut in proportie de 60%. Rampele sunt terminate la nivel de binder, deci mai trebuie sa punem doar stratul de uzura. Acum facem hidroizolatia, apoi turnam un strat de beton, in care vor fi prinse sinele de tramvai. Peste acest beton va fi pus un nou strat de hidroizolatie, deasupra caruia se toarna asfaltul. In paralel, se lucreaza la zidurile dintre rampe si tablier si la finalizarea rampelor de urcare si coborare de pe pod, dar si la infrastructura rutiera din zona adiacenta pasajului", a mentionat ing. Gabriel Nicolau.
Directorul Agentiei Poduri din cadrul SCT Bucuresti nu poate insa sa avanseze un termen de finalizare a lucrarilor, tocmai din cauza presiunii exercitate de Primaria Craiova de a se da drumul circulatiei pe langa pasaj: "Noi am acceptat sa dam drumul la circulatiei pe langa si pe sub pasaj, am inteles doleanta primariei, dar asta ne face sa ne restrangem foarte mult activitatea. Tocmai de aceea nu pot da un termen pentru finalizarea lucrarilor".
Cine e de vina?
Reprezentantul SCT Bucuresti a explicat ieri, pentru Gazeta de Sud, care sunt cauzele acestei intarzieri inregistrate la pasajul suprateran.
"Lucrarea este intarziata din mai multe motive. Primul ar fi neconcordanta intre proiectul de executie si utilitatile gasite in teren. Proiectul de utilitati nu a corespuns deloc cu ceea ce am gasit in pamant, atunci cand se lucra la devierea canalului colector si a celorlalte utilitati: gaze, apa energie electrica, si aici e vorba si de cablurile de la tramvai si de cele de la CEZ. Pe de o parte, era vorba de retele care nu stiam ale cui sunt, iar, pe de alta, retelele din proiect nu le gaseam pe amplasamentul unde ar fi trebuit sa fie. Asta ne-a intarziat foarte mult, deoarece a trebuit sa vina proiectantul de utilitati, sa faca alt proiect, sa dea alta solutie, sa se puna de acord cu proiectantul de specialitate al pasajului, si tot asa... A doua cauza a intarzierii tine de inchiderea activitatii in luna februarie, in urma gerului si a zapezilor mari. Totodata, anul trecut, in afara problemelor cu proiectarea, ne-au intarziat cateva ploi torentiale din vara, care au cazut tocmai atunci cand sapam pentru fundatia pilelor podului si pentru devierea canalului colector. A trebuit sa evacuam apa, iar asta ne-a intarziat", a declarat Gabriel Nicolau.
In aceste conditii, SCT Bucuresti a solicitat primariei prelungirea cu trei luni a termenului de dare in folosinta a pasajului.
"In luna ianuarie, noi am depus la Primaria Craiova o adresa prin care am solicitat o extensie de termen cu doua luni pentru intarzierile de anul trecut. Urmeaza sa solicitam o prelungire a termenului cu inca o luna, intrucat au fost intrerupte lucrarile din cauza temperaturilor scazute si a zapezii foarte mari", a spus directorul Nicolau.
Conducerea Primariei Craiova nu-si aduce cu precizie aminte, dar crede ca a fost de acord cu prelungirea acestui termen, considerand ca nu se pot imputa constructorului intarzieri din cauza neconcordantei intre proiectul de utilitati si realitatea din teren. Cele mai optimiste opinii ale reprezentantilor municipalitatii inclina catre inaugurarea pasajului suprateran in jurul datei de 10 august.