Inpolitics : Explicatia unui jaf apocaliptic: TVR - institutia hermafrodita (Autor : Bogdan Tiberiu Iacob)

Restul informatiilor din raport nu mai constituie o surpriza.

Fie ca e vorba de faptul ca, desi intrase deja pe pierdere accentuata, TVR a procedat exact pe dos, incepind o ampla expansiune din 2006, cu infiintarea de noi canale, toate jalnice din punct de vedere al ratingurilor, cu angajarea de oameni noi si cu introducerea de facilitati salariale incredibile in contractele de munca. (Iata citeva dintre sporurile care se dau in TVR: prima de vacanta (85% din indemnizatia de concediu de odihna), prima de fidelitate (pina la 6 salarii minime pe unitate), prima de Craciun si Paste (1 salariu minim pe unitate), indemnizatie de pensionare (pina la 8 salarii de baza), ajutor de accident (pina la 3 salarii), spor pentru activitatea prestata simbata si duminica (100%), spor de program de lucru fractionat (30%), indemnizatie intrerupere concediu de odihna (15%), compensatii pentru concediere colectiva (pina la 20 salarii) etc).
Fie ca a fost vorba de achizitii megalomane de filme, meciuri ori alte programe care costau enorm si produceau mai nimic.
Fie ca tendinta a fost, in permanenta, de a se da de lucru, pagubos, tuturor angajatilor institutiei, in locul unei restringeri eficiente a activitatilor pina la depasirea perioadei de cadere economica.
Fie ca firma de publicitate Splendid Media, a Catavencilor mult iubitori de portocaliu, a gaurit teribil bugetul institutiei prin neonorarea contractului, dar si fara ca acesta sa fie reziliat, conform legii.

Despre toate acestea presa ultimilor ani a relatat in permanenta, fara ca cineva sa ia, vreodata, masuri concrete.
Poate ar mai fi de mentionat ca realmente spectaculos doar faptul ca, potrivit aceluiasi raport al Curtii, TVR se afla in situatia incredibila de a nu sti cum se cheltuie propriile resurse, in interior.
De ce?
Iata:
"Evidenta contabila de gestiune realizata de SRTV nu asigura cunoasterea tuturor cheltuielilor directe de productie pina la nivelul fiecarei emisiuni/program si nici pe fiecare canal component al organizatiei (TVR 1, TVR 2 etc), deoarece costurile interne de productie reprezentate de cheltuielile cu resurse umane de specialitate (editorial si tehnic-artistice) si cele cu utilizarea echipamentelor tehnice ale institutiei sunt evidentiate doar la nivel global, fara a fi repartizate cu acuratete si in mod riguros asupra fiecarui centru de cost reprezentat de o emisiune.
Lipsa reflectarii exacte a consumului de resurse de productie, pe fiecare emisiune realizata, conduce la inexistenta unui instrument foarte important de analiza comparativa dintre costurile inregistrate si audientele obtinute, instrument ce ar fi trebuit utilizat pentru luarea unor decizii manageriale care sa vizeze cresterea performantei editoriale" arata expertii Curtii.
Comentariile devin, credem noi, de prisos.