Fermierii, autoritatile publice si toti "actorii" care au legatura cu sectorul agricol pot sa devina membri ai Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala, unde beneficiaza de schimb de informatii pe ce tema doresc ei, consultanta si asistenta tehnica pentru investitii si pentru atragerea de fonduri europene. Cine se asociaza in Grupuri de Actiune Locala (GAL-uri) poate accesa fonduri nerambursabile de 2,8 milioane de euro pe proiect.
Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala (RNDR), prin Biroul Regional Sud-Vest Oltenia, a desfasurat ieri "Ziua Portilor Deschise", la sediul din strada Brestei, nr. 116, unde a inceput o campanie de informare a celor care ar putea deveni membri ai retelei. Cei care doresc sa devina membri ai acestei retele pot beneficia, gratuit, de o serie de servicii: informatii clare si oportune despre dezvoltare rurala; instruire, conferinte, intalniri ale expertilor; schimb de idei, experienta si bune practici; consultanta si asistenta tehnica; cooperare atat in retea, cat si cu alte retele nationale si organizatii internationale. RNDR se desfasoara sub sloganul "Radacini de tara europeana" si este afiliata la reteaua similara din Europa, astfel ca societatile din agricultura care intra in retea pot beneficia de schimb de experienta cu companii similare din alte state europene.
Pot sa devina membri ai acestei retele fermierii, companiile din agricultura, autoritatile locale, Grupurile de Actiune Locala (GAL-uri), organizatiile nonguvernamentale si alti "actori" care au legatura cu agricultura si cu dezvoltarea rurala. Cei interesati se pot inregistra si online, iar fermierii care nu au internet pot merge la sediul de pe strada Brestei si se pot inscrie la Infochioscul din incinta, unde li se acorda asistenta de specialitate. Odata inscrisi in retea, membrii (orice entitate economica ONG sau autoritate, cu exceptia persoanelor fizice) pot sa participe la grupuri tematice, cum ar fi grupul celor care doresc sa acceseze fonduri europene.
Primii pasi, dincolo de teorie: o cooperare cu Italia
Directorul Biroului Regional Sud-Vest Oltenia al RNDR, conf. dr. Marius Vladu, a precizat ca membrii retelei pot beneficia de experienta internationala. El a exemplificat, in acest sens, ca a primit o propunere de la un GAL din Italia. "Propunerea este pentru o colaborare in patru state europene (Italia, Spania, Portugalia si Romania), pentru punerea in valoare a soiurilor de porumb din fiecare tara. Am raspuns pozitiv acestei solicitari si vrem sa cuprindem si varietatile, si hibrizii de porumb de la nivel local. Depunem la Bruxelles un proiect in acest sens, cu studii moleculare, impreuna cu colegii de la Facultatea de Agronomie si cu un GAL din judetul Olt", a precizat Marius Vladu.
Un GAL poate accesa 2,8 milioane de euro nerambursabili
Pana in prezent, in Oltenia se numara pe degetele de la o mana Grupurile de Actiune Locala infiintate. In Dolj inca nu exista nici unul, dar sunt patru proiecte depuse, in care s-au implicat si autoritatile locale din zonele rurale reprezentate. "Un GAL trebuie sa fie alcatuit din minimum 11.000 de locuitori si maximum 150.000 de locuitori. In general, pot fi din mediul rural, dar sunt acceptate si orasele mici. Se intocmesc proiecte, cei care compun GAL-ul isi fac un plan de actiune local si o strategie locala, iar daca proiectele sunt eligibile, atunci primesc finantari nerambursabile de 2,8 milioane de euro", a precizat Vladu. Exista patru GAL-uri in stadiul de proiect in Dolj: "Calafat" - este in localitatea cu acelasi nume, "Colinele Olteniei" - la Cotofenii din Dos, "Sud Olt" - la Giurgita si "Amaradia Jiu" - la Bradesti.
Stiati ca...
- Romania a atras doar 1,7% din fondurile europene alocate pentru agricultura?
- In Romania exista cele mai multe ferme din Europa mici si foarte mici - in numar de circa 900.000?
- In Romania exista si cele mai multe ferme foarte mari (de sute de hectare fiecare), in timp ce media europeana este de ferme medii de 40-50 de hectare?