Mai multe IMM-uri doljene din domeniul inovatiei au fost puse fata in fata cu companii de consultanta, cu finantatori si institutii de garantare a imprumuturilor si alte structuri care au rol in atragerea fondurilor europene. Scopul seminarului a fost acela ca mediul de afaceri sa spuna exact ce doreste de la furnizorii de servicii, iar acestia sa se plieze exact pe cerintele companiilor.
Seminarul denumit "Ziua Portilor Deschise - IMM-urile romanesti mai aproape de inovare" a adus fata in fata firmele mici si mijlocii inovative si companii de consultanta, de creditare, institutii de garantare si organisme intermediare care au drept scop mediatizarea programelor structurale prin care se pot atrage fonduri europene. Evenimentul a fost organizat ieri, la Casa Universitarilor din Craiova, de catre IPA CIFATT, in colaborare cu Camera de Comert si Industrie a judetului Dolj si in parteneriat cu firme din Cluj, Valcea, Galati si Bucuresti. Gabriel Vladut, directorul IPA CIFATT Craiova, a mentionat, in deschiderea lucrarilor, ca intalnirea a fost organizata pentru ca IMM-urile "sa vada de ce servicii pot beneficia". Practic, a fost o intermediere intre cerere si oferta. "Sunt alaturi de noi astazi colegii de la Camera de Comert si Industrie a judetului Dolj, cu o echipa noua, care vrea sa asigure servicii personalizate firmelor, mai sunt prezenti reprezentanti ai Autoritatii pentru Cercetare Stiintifica, ai Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, ai BRD, ai companiilor de consultanta de succes din cadrul Universitatii din Craiova", a precizat Vladut, adaugand ca in anul 2010, Craiova a fost printre primele zece orase inovative din Europa, iar anul acesta va participa la titlul de "Cel mai inovativ oras din Europa".
Camera de Comert isi indreapta atentia catre mediul de afaceri
Noul director general al Camerei de Comert si Industrie (CCI) a judetului Dolj, Stefan Voinea, a precizat ca traim intr-o lume in care suntem inconjurati de "minuni ale inovatiei": 'Cel mai bun mod de a prezice viitorul este sa-l creezi chiar tu', spunea informaticianul american Alan Kay in urma cu mai bine de 30 de ani. Acum traim in acel viitor, inconjurati de minuni ale inovatiei: de la tablete, la inginerie genetica si roboti care opereaza controlati de la mii de kilometri departare. Ce inseamna inovatia in ziua de azi? Inovatia nu inseamna sa ai un departament de cercetare si de dezvoltare in firma, ci sa nu iti fie frica de schimbare si sa transmiti acest lucru colegilor si angajatilor tai. Inovatia inseamna sa nu te temi de nou, sa te adaptezi la nevoile clientilor, mereu in schimbare". Directorul general al CCI a precizat ca institutia pe care o conduce vrea sa dezvolte o paleta de servicii pentru mediul de afaceri, dar pornind de la nevoile si necesitatile companiilor doljene. "Ideea de la care am pornit impreuna cu presedintele Camerei de Comert si Industrie Dolj, Cristi Dobre, este foarte simpla: serviciile pe care Camera de Comert le ofera trebuie sa aduca beneficii reale si masurabile mediului de afaceri din judetul Dolj. Din acest motiv, ne bazam foarte mult pe sugestiile membrilor si ale reprezentantilor mediului de afaceri pentru a dezvolta noul pachet de servicii oferite de Camera de Comert", a spus Stefan Voinea. El a precizat ca doreste sa relanseze activitatea Tribunalului Arbitral, care ofera firmelor trei avantaje majore: este mai rapid, mai ieftin si confidential. Reprezentantii CCI au distribuit ieri firmelor prezente la eveniment chestionare prin care li se solicita sa spuna ce servicii reale doresc companiile sa le furnizeze Camera de Comert, unde sa fie organizate targurile si expozitiile Camerei, ce sprijin asteapta IMM-urile de la CCI a judetului Dolj. Noua conducere a Camerei intentioneaza sa indeplineasca o serie de obiective, cum ar fi: cercetarea nevoilor actualilor membri, iar pe baza acestora sa fie organizate cursuri si conferinte cu traineri din Bucuresti sau din afara tarii; sa fie gasit un loc potrivit pentru targuri si expozitii; lobby pentru mediul de afaceri, astfel incat viitoarele initiative legislative sa fie concepute in asa fel incat sa sustina dezvoltarea companiilor doljene; atragerea de investitori straini in zona noastra este inca un obiectiv prioritar al CCI.
"Bancile s-au indepartat de IMM-uri"
Directorul Fondului Local de Garantare Craiova, filiala a FNGCIMM, Gheorghe Lapadat, a informat companiile ca institutia garanteaza pana la 80% din creditele bancare contractate de IMM-uri, dar nu mai mult de 2,5 milioane de euro. "Garantiile complementare oferite in Romania de Fond sunt cele mai mari din Europa, unde se practica garantii de maximum 60%", a spus Lapadat. El a adaugat ca sectorul bancar nu a mai creditat IMM-urile asa cum ar fi trebuit sa o faca: "Reprezentantii sectorului bancar au demonstrat in ultimii trei ani ca s-au indepartat de mediul de afaceri. Au finantat doar marile companii si autoritatile locale, dar IMM-urile au fost decapitate de la finantari si nu au putut face fata socului crizei". Gheorghe Lapadat a mai explicat ca printre dificultatile intampinate la acordarea garantiilor s-au numarat cele legate de diminuarea valorii proprietatilor. Reprezentantul BRD, Ciprian Podeanu, a replicat ca banca pe care o reprezinta ofera finantari tuturor categoriilor de solicitari din partea mediului de afaceri, fie ca este vorba despre firme cu cifre mici de afaceri, fie ca este vorba de sistemul puternic al IMM-urilor sau de sectorul corporatist.
Oltenia nu are o strategie de dezvoltare pentru inovare
Reprezentantul local al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, Biroul regional din Craiova, Augustin Corneanu, a mentionat ca regiunea Sud-Vest Oltenia este pe locul trei pe tara din punct de vedere al accesarii fondurilor pe Axa 2 a Programului Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice", fiind atrase fonduri de peste 250 de milioane de lei. Dar, cu toate acestea, Oltenia nu are o strategie de dezvoltare pentru inovare. Corneanu a atras atentia mediului de afaceri ca din 2014 nici un proiect cu finantare europeana destinat companiilor nu va mai putea fi accesat daca nu va avea o componenta de inovare. De asemenea, reprezentantul Oficiului Teritorial pentru IMM-uri, Leontin Brasoveanu, a prezentat un program de finantare destinat IMM-urilor, care va fi lansat de saptamana viitoare si la care vor putea aplica toate companiile infiintate pe baza Legii nr. 31/1990. Activitatile eligibile sunt dotarea companiilor cu diverse bunuri, echipamente IT etc.