Blogul lui Constantin Gheorghe: Poate invatam ceva

Scurt, pentru prostii care urlau ca darama Ponta leul: de trei zile leul se apreciaza. De ce a scazut, de ce creste? Ca in cateva zile nu avea cum se schimba ceva in economia Romaniei. Tot de rahat era si acum o saptamana, d erahat e si azi.
Cel mai grav lucru este ca intre starea economiei si valoarea leului nu exista nicio legatura. Valoarea monedei nationale este artificiala, si asta ne costa. Sigur, pot sa inteleg temerile celor care au imprumuturi in euro. Dar si ei trebuie sa inteleaga ca exista niste costuri pentru ca sa-si poata plati imprumuturile, costuri suportate de toti romanii. Ma tem ca nu este domeniul in care trebuie sa se manifeste intai solidaritatea nationala. Altminteri cei cu credite in euro sunt cei mai infocati critici ai statului si a interventiei lui in economie, care vad in impozite un furt, si alte alea. Solidaritatea e doar de la altii catre ei. Invers e comunism!
Daca BNR are de dat niste explicatii, una se refera la faptul ca a permis cu prea multa usurinta euroizarea economiei, si inchide si acum ochii la abuzurile furnizorilor de sevicii, care fixeaza preturile in euro. Putea fi si mai ferma in limitarea creditelor in euro.
Acum vad ca cineva are bunul-simt sa amane intrarea in zona euro pana spre anul 2020. Nu suntem pregatiti. Grecia se afla unde se afla pentru ca a aderat prematur. Cred ca asta e de invatat din patania lor. Si ca trebuie sa folosim inteligent faptul ca inca avem autonomie in politica monetara, pentru a ne dezvolta aparatul productiv. Daca mai avem capacitatea de a intelege si de a actiona...