MEDIAFAX: Ponta: Romania risca sa piarda bani europeni pentru POSDRU din cauza unor nereguli in 2010-2011. Persoanele vinovate trebuie sa raspunda civil si penal pentru acest "jaf"

Romania risca sa piarda definitiv fonduri europene de 100 milioane euro in acest an si 1,1 miliarde euro anul viitor prin Programul Operational de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU), din cauza unor grave nereguli sesizate la derularea programului in intervalul 2010-2011, afirma premierul Ponta.
Pierderea fondurilor europene ar rezulta din suspendarea tuturor platilor aferente acestui program.
El a aratat ca Guvernul va incerca sa aplice un program de actiuni prin care sa evite pierderea fondurilor europene si ca, daca acest program nu va putea fi aplicat pana la sfarsitul anului, va dispune o masura "radicala" de restructurare totala a Autoritatii de Management a POSDRU, incusiv cu riscul reacreditarii.
Premierul a aratat totodata ca persoanele vinovate trebuie sa raspunda civil si penal pentru acest "jaf".
Seful Guvernului a prezentat mai multe date primite "pe cai neoficiale" dintr-un audit al POSDRU, care releva ca din totalul celor doua miliarde euro puse la dispozitie Romaniei prin acest program au fost decontate sume reprezentand doar 6% din total, fiind semnate 2.500 de contracte, existand grave probleme de evaluare a proiectelor si a modului de control.
Premierul a mai artat ca in sistemul informatic aveau acces 350 persoane neautorizate, iar salariile platite pentru activitati are presupuneau doar "patru ore de arhivare: erau cuprinse intre 3.500 euro si 10.000 euro lunar. Un exemplu al neregulilor prezentat de autoritati a fost acela ca salvamarii erau instruiti prin acest program nu pe litoral, ci in alte zone ale tarii.
In urma cu doua saptamani, Ioan Mang, atunci ministr al Educatiei, a declarat ca este posibil ca in doua saptamani programele POSDRU sa fie din nou suspendate, adaugand ca, din informatiile pe care le are, "exista grave probleme cu finantarile pe POSDRU".
Comisia Europeana a decis, in 21 februarie, intreruperea rambursarilor pentru declaratiile de cheltuieli din cadrul POSDRU, masura putand fi mentinuta cel mult sase luni.
Ulterior, potrivit Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Comisia Europeana a anuntat decizia de reluare a platilor pentru POSDRU, hotarare care se bazeaza pe progresele inregistrate in implementarea programului, ce au fost reflectate in raportul Autoritatii romane de Audit transmis CE in 5 martie.