Autoritatile europene intentioneaza sa introduca, cel mai curand in 2013, o taxa de poluare pentru centralele de apartament, anunta in toamna lui 2011 Laszlo Borbely, ministrul mediului.
Dincolo de rentabilitatea unei centrale de apartament, care este opusul sistemului centralizat de incalzire, dincolo de confortul propriu, proprietarul trebuie sa vada si efectele nocive. Adica locatarii ajung sa isi duca viata printre cosurile de evacuare a gazelor arse care polueaza foarte tare.

Studiu

Un studiu aprofundat privind efectele gazelor arse emise de dispozitivele termice individuale (DTI) asupra sanatatii a efectuat in Romania profesorul dr. Gheorghe Benga de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca. Obiectivele studiului au constat in masuratori ale unor poluanti din emisiile microcentralelor termice de apartament, iar concluziile lui au fost ca: "Determinarile concentratiilor unor poluanti (NO, NO2, CO) din emisiile unor microcentrale temice 'de apartament' , precum si a NO2 au demonstrat existenta acestora in gazele de ardere la niveluri care depasesc nivelurile maxim admisibile, considerand in special faptul ca aceste gaze sunt eliminate in aerul respirabil.
Concentratiile SO2, NO, NO2, CO din aerul din interior (camera) s-au situat in limitele maxim admisibile, dar valorile sunt semnificativ mai mari in camerele copiilor expusi la noxele emise de microcentralele termice 'de apartament' fata de cele ale copiilor care nu sunt expusi.
Determinarea concentratiei particulelor materiale a aratat ca valoarea medie este crescuta fata de limita maxim admisibila, important fiind faptul ca majoritatea particulelor au diametrele sub 10 ìm, deci pot intra in caile respiratorii profund.
Probleme cu functiile respiratorii au aparut doar la persoanele expuse la noxele emise de MTA.
Anemia, hiperleucocitoza s-au observat intr-un numar mai mare de cazuri expuse, ceea ce sugereaza posibilitatea aparitiei efectelor nocive asupra functiei hematopoetice ca urmare a expunerii la poluantii emisi de DTI..." (citat din lucrarea Efectele gazelor arse emise de dispozitivele termice individuale asupra sanatatii din punctul de vedere al sanatatii publice si medicinii moleculare).
Rentabil si poluant

"Daca cel mai ieftin combustibil pentru a incalzi o locuinta dintr-un condominiu este agentul termic - asta bineinteles in tarile occidentale, unde pretul e gestionat corect de catre guvernanti, iar centrala de apartament aproape ca nici nu exista -, atunci e normal sa intelegem de ce romanul de la bloc tinde sa-si monteze o astfel de centrala. Cu toate acestea, viata celor care au centrale de apartament va tinde spre gri daca stam sa ne gandim ca, odata cu intrarea in vigoare a Ordinului nr. 343/2010, trebuie sa participe si la plata agentului termic, a carui valoare ajunge uneori sa depaseasca factura de gaz si daca mai punem la socoteala ca, incepand cu 2013, ministrul mediului are in vedere introducerea taxei de mediu pentru centrale. Cum directivele nu sunt interne, ci vin dinspre Uniunea Europeana, al carui cuvant atarna tot mai greu in oranduirea tarilor membre, probabilitatea ca aceasta taxa sa apara e destul de mare.
Trebuie stiut ca montajul unei centrale de apartament presupune poluarea aerului respirat de vecini prin noxele produse de cosul de evacuare, care ar trebui pozitionat pe acoperisul blocului pentru a nu respira vecinii aceste noxe, cand deschid geamul, desi ei isi dau acordul in mod constient pentru acest lucru atunci cand semneaza pentru acordul de montare al centralei", a spus Alina Mora, reprezentanta unei firme de administrare imobile din Craiova.
Care sunt cele mai bune centrale
Reprezentantul unei firme care distribuie si monteaza centrale individuale de apartament in Craiova sustine ca, daca este sa vorbim de protectia mediului, cele mai bune centrale sunt cele in cogenerare, care aproape produc energie verde. "Deocamdata totul este la nivel de discutie, nu este nimic concret. Poate va fi ceva ca taxa de poluare la autoturisme. Sau mai este o modalitate de a scoate bani din buzunarul oamenilor", a spus Radu Dorobantu, reprezentantul unei societati de distribuire si montare centrale individuale.