Fundatia World Vision deruleaza un proiect prin care somerii din Oltenia se vor califica in meseria de tesator si vor beneficia de consiliere pentru initierea unei afaceri si desfacerea produselor
Fundatia World Vision (WV) Romania a lansat ieri, la Craiova, proiectul cu titlul "Atelierul de mestesuguri", prin care somerii dintr-un grup tinta de 260 de persoane din mediul rural vor beneficia de pregatire si consultanta pentru dezvoltarea mestesugurilor traditionale. Proiectul are o valoare de 2,2 milioane de lei, fiind finantat din fonduri structurale europene, si se desfasoara in perioada februarie 2012 - ianuarie 2014. Conform studiilor, in anul 2010, doar unul din doi locuitori apti de munca din mediul rural avea o ocupatie. Statisticile mentionate in Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) arata ca trei sferturi din veniturile din mediul rural din regiunea Sud-Vest Oltenia provin in special din surse in natura - precum alimentele produse in gospodarii, pentru autoconsum. In acelasi timp, economia rurala nonagricola din regiune utilizeaza doar 24,5% din populatia rurala activa. In acest context se incadreaza proiectul derulat de WV. In prima faza a proiectului, beneficiarii vor urma cursuri de formare profesionala in tesut manual, artizanat textil si antreprenoriat. "Proiectul isi propune sa refaca ruptura dintre priceperea mesterilor populari si cerintele pietei. Ne propunem sa revalorificam aceste meserii, in raport cu piata. Vrem sa reducem dependentele fata de agricultura de subzistenta si sa incurajam economia locala. Va exista un program de recalificare pentru tesatori, in urma caruia 84 de persoane vor fi certificate de Centrul National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA). De asemenea, vom avea cursuri de antreprenoriat, unde participantii vor invata sa faca un plan de afaceri, marketing, vor dobandi cunostinte pentru protejarea marcii personale etc. 112 persoane vor fi acreditate de CNFPA", a spus Roberto Patrascoiu, manager de proiect WV Romania.

Consiliere pentru mestesugari

Fundatia va infiinta un atelier pilot de mestesuguri, avand ca scop manufacturarea si valorificarea produselor de artizanat. In Ramnicu Valcea si Craiova vor fi constituite doua centre de suport pentru mestesugari. Trei asociatii profesionale locale ale mestesugarilor, o retea de colaborare cu pensiunile rurale si o platforma comerciala on-line vor completa pachetul integrat de servicii destinate mestesugarilor. Accesul la toate aceste servicii, precum si la cursurile de calificare va fi gratuit. Beneficiarii proiectului vor fi persoanele cu domiciliul in mediul rural din regiunea Sud-Vest Oltenia care se afla in cautarea unui loc de munca, sunt someri sau persoane inactive, mestesugari, precum si cei care practica agricultura de subzistenta. Partenerul WV in implementarea acestui proiect este societatea valceana Ascendo SRL - cu care fundatia colaboreaza din 2005 pe formare profesionala. "Am colaborat cu WV pentru formarea profesionala a unor beneficiari din Argetoaia, Predesti, Craiova si Ramnicu Valcea. Circa 300 de persoane au beneficiat de formare profesionala", a precizat Alexandru Barbu, directorul Ascendo SRL Ramnicu Valcea.