Ultima-ora.ro : Guvernul Ponta vrea TVA redus la alimentele de baza

Social democratul Ilie Sarbu a declarat Vineri ca este de acord cu reducerea TVA-ului la alimentele de baza.
"Eu am avut un proiect cu reducerea TVA-ului la alimentele de baza. A si trecut prin Senat, dar s-a blocat in Camera. (...) Sunt de acord cu reducerea TVA-ului la alimentele de baza pentru ca asta misca economia si ajuta producatorii. Stim bine. Au fost si pareri sustinute cu multa tarie ca o astfel de masura ar incuraja evaziunea fiscala. Repet faptul ca una e sa imparti cinci la doi si alta e sa imparti 24 la doi. De aici, orice om isi poate face un calcul. Reducerea TVA-ului este un lucru bun, ca idee", a declarat Sarbu.
La randul sau, ministrul propus la Agricultura, Daniel Constantin, propune si el reducerea TVA la 9% la produsele de panificatie.
Reprezentantii FMI si ai Bancii Mondiale nu sunt incantati de aceasta masura. Ei avertizeaza ca ar reduce incasarile la buget dar ministrul desemnat Daniel Constantin spune ca nu este asa.
Ministrul de Finante va discuta cu delegatia Fondului Monetar International pe acesta tema. Trecerea la cele 9% pe valoarea adaugata ar putea fi amanata pentru anul viitor.
Daniel Constantin: Reducerea TVA-ului la alimentele de baza este o prioritate a Guvernului USL
"In primul rand, cred ca trebuie sa fac o precizare, chiar daca astazi si zilele acestea se desfasoara in Cluj un mare eveniment pe zona de agricultura, astazi sunt in calitate politica, in calitate de presedinte al Partidului Conservator in judetul dumneavoastra. Am venit sa discutam problemele de campanie, problemele politice pe care le are Uniunea Social Liberala din judetul Cluj. Am discutat cu colegii nostrii din Alianta de Centru Dreapta, cu domnul senator Nicoara, cu domnul deputat Uioreanu pregatirea campaniei electorale care va incepe peste cateva zile. Am discutat si cu colegii din Partidul Social Democrat si cred ca dincolo de faptul ca am castigat o batalie, nu prima si nici ultima, in incercarea noastra de a castiga alegerile locale si alegerile parlamentare, ceea ce este foarte important este ca toti membrii de partid, ca tot activul partidelor care formeaza Uniunea Social Liberala sa se mobilizeze in continuare pentru ca cea mai importanta batalie pe care o avem este legata de castigarea alegerilor locale. In acest sens cred ca trebuie sa transmitem oamenilor determinarea noastra, a partidelor din USL, de a indeparta modul de actiune pe care l-a avut pana acum Partidul Democrat Liberal. Nu numai din administratia centrala, acolo putem sa si dovedim de aceasta data ca putem sa schimbam modul de actiune, dar si din administratia locala. Cred ca raul care s-a facut in ultimul timp nu a fost receptionat numai la nivelul guvernarii in ansamblu ci si la modul in care a fost guvernat fiecare oras si fiecare judet din aceasta tara. Din acest punct de vedere cred ca alegerea domnului Nicoara in functia de primar poate sa asigure aceasta schimbare pe care ne-o dorim ca si alegerea domnului Uioreanu in functia de presedinte al Consiliului Judetean. Chiar daca in Cluj s-au schimbat anumite lucruri, cred ca sunteti deacord cu mine si dumneavoastra, ca foarte multe lucruri au ramas neschimbate si pot fi imbunatatite in perspectiva. Am discutat despre proiectele pe care le au candidatii nostrii si sunt convins ca ele vor primi votul cetatenilor la alegerile din 10 iunie, incercand dupa aceea sa transformam judetul Cluj, la alegerile parlamentare, intr-un judet preponderent cu candidati din partea Uniunii Social Liberale. Din punctul meu de vedere, cred ca este un moment prielnic sa demonstram ca ceea ce am spus pana acum vis-a-vis de accesul profesionistilor in zona politica, in zona de administratie trebuie sa se intample. Foarte multi dintre oamenii politici, pe functiile politice pe care le vom avea, vor fi profesionisti, ultimul criteriu va fi acela al apartenentei politice. Avem datoria fata de oameni sa le aratam ca in politica romaneasca este loc de profesionisti, avem datoria fata de Parlament sa aratam ca trebuie sa venim cu oameni care sa recredibilizeze activitatea Parlamentului din aceste zile.
Propunerea de reducere a TVA-ului la alimentele de baza este un agajament pe care l-am discutat de foarte mult timp si l-am prevazut si in programul de guvernare, ramane sa decidem cu ministerul de finante cand vom introduce aceasta propunere. Eu am vrut sa dam un exemplu, cel putin in acest an, chiar daca suntem sub presiunea pastrarii in tinta de deficit, sa dam in acest an spre sfarsitul acestui an un exemplu pe zona de panificatie. Acolo evaziunea, din pacate, este undeva in jur de 60% si eu cred ca printr-un TVA redus putem sa scoatem la suprafata cateva sute de milioane de euro, care sunt necesare in momentul de fata la bugetul de stat, spre a imbunatati atat sectorul agricol ca si prioritate nationala dar si alte investitii pe care vrem sa le facem in economie.
Vreau sa va spun ca am avut deja contacte informale cu cei care lucreaza in sectorul acesta al panificatiei. Dupa ce vom discuta la nivelul ministerului, speram ca lucrul acesta se va intampla de marti, si dupa acea la nivelul Ministerului de Finante, va pot spune cu exactitate cand va putea intra in aplicare. Este o prioritate pe care o avem alaturi de alte prioritati, de reforma administrativa, de ajutorare a sectoarelor importante, comasarea terenurilor, dezvoltarea sistemului de irigatii. Anul trecut stiti foarte bine ca agricultura a avut un rol important in a avea un indicator macroeconomic mai bun. In acest an, datorita secetei pe care am avut-o, nu stiu cum vor arata productiile agricole. Rapita in proportie foarte mare, de 90%, este compromisa. Va trebui sa nu mai fim dependenti de vreme si va trebui sa imbunatatim sistemul de irigatii. Aici, am un proiect pe care impreuna cu domnul Orban sper sa-l propunem Comisei Europene, sa avem un program special finantat pe zona de irigatii nu din fonduri de dezvoltare rurala ci din fonduri structurale asa cum avem ca prioritate programul de mediu si programul de transporturi. Vom veni cu europarlamentarii nostri cu amendamente pentru a sustine aceste solicitari si sper ca doua poate chiar trei miliarde de euro, in functie de analizele pe care le vom face, sa se indrepte catre sectorul de irigatii. Agricultura este o prioritate a Guvernului USL, a Guvernului Victor Ponta, alaturi de energie si sper sa aiba si atentia bugetara necesara pentru a obtine si a pune in valoare potentialul agricol pe care il are Romania".